ΜΙΝΙ 1999: Με τον δείκτη στις 1.123 μονάδες, τις τράπεζες να έχουν σοβαρές ελπίδες διατήρησης και φέτος, των μεγάλων εσόδων από τόκους που επέφερε η αύξηση των επιτοκίων, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον εγχώριων επενδυτών ( και μικροεπενδυτών) για την ευρύτερη αγορά, μέρος του συστήματος πέριξ του Χρηματιστηρίου ετοιμάζεται για «μίνι 1999», όπως με γλαφυρότητα σχολίασε στη στήλη έμπειρος -και πολύ γνωστός- παράγοντας.
Η αναφορά του στην περιβόητη αυτή περίοδο, όπως ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει, σχετίζεται τόσο με την αιφνιδιαστική ανάταση της αγοράς, «που οφείλεται μεν σε υπαρκτούς λόγους, αλλά επιδρά σαν την παλίρροια σηκώνοντας όλες, ή σχεδόν όλες, τις βάρκες», όσο και στο ενδεχόμενο υπερβολών, που θα έχουν ίσως δυσάρεστα αποτελέσματα, «ιδίως για αδαείς, ευκολόπιστους και ριψοκίνδυνους».
Διότι ένα από τα χαρακτηριστικά του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι η έλλειψη «βάθους» στις περισσότερες μετοχές. Έτσι «όταν η τάση είναι ανοδική, λείπουν οι πωλητές, κι όταν γυρίσει πτωτική… εξαφανίζονται οι αγοραστές, ενισχύοντας την ορμή της τάσης, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω».
Αυτό πάντως που φαίνεται να τον απασχολεί περισσότερο ως προς τις ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις δεν είναι ο «πολιτικός κίνδυνος» των επικείμενων εθνικών εκλογών, αλλά οι εξωγενείς αστάθμητοι παράγοντες (οικονομικοί και γεωπολιτικοί) που μπορεί να επηρεάσουν προσεχώς το κλίμα.
AUTOHELLAS: Εξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο που πλέον βρίσκεται σε νέα υψηλά 24 ετών. Προεξοφλείται μια δυνατή τουριστική χρονιά για την εταιρεία του Ευ. Βασιλάκη (φωτ.) ενώ όπως θύμισε πρόσφατα η στήλη, η Eurobank Equities τοποθέτησε τη «δίκαια αξία» μεταξύ 13,3 και 18,3 ευρώ (σ.σ. 11,94 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο).
Στα θετικά το ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο λειαίνει την εποχικότητα.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ένα ολοστρόγγυλο 100% είναι η απόδοση της Πειραιώς το τελευταίο εξάμηνο, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση στα 2,9 ευρώ. «Αγαπημένη» εσχάτως των ξένων αναλυτών, αν κρίνουμε από την αναβάθμιση την περασμένη εβδομάδα της τιμής-στόχου από τη Citi (στα 3,4 ευρώ στο bull case scenario) αλλά και το ότι οι επενδυτές του Λονδίνου θεωρούν ότι προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου/ανταμοιβής λόγω του χαμηλότερου p/e.
Στη χθεσινή συνεδρίαση πάντως, τα... φώτα στράφηκαν στην Alpha Bank, με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 25,2 εκατ. ευρώ και τη μετοχή να κλείνει στο 1,47 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται μια ανάσα από τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση από την αρχή της χρονιάς φτάνει το 47%.
Για να συμπληρώσουμε το «καρέ» των συστημικών τραπεζών, η Εθνική μετρά φέτος απόδοση 34,72%, ενώ η Eurobank 36,97%.
Αμφότερες με συναλλαγές εννέα εκατομμύρια ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Προχωρά η διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλων διάθεσης μετοχών και στην Πειραιώς, όπου υποβλήθηκαν ήδη στο ΤΧΣ οι σχετικές προσφορές, ενώ στην ΕΤΕ έχει κλείσει με την Goldman Sachs.
Μέρος της αγοράς φαίνεται να προσπαθεί να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες με κάποιο άγχος (ίσως λόγω του καλού κλίματος στην αγορά), ενώ άλλοι, περισσότερο κυνικοί ίσως, σημειώνουν με νόημα ότι για τους επόμενους αρκετούς μήνες, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε λόγω εκλογών.
Το πιο σημαντικό όμως, λένε οι πληροφορίες μας, είναι ότι ενώ φαίνεται να υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από υποψήφιους συμβούλους, δεν παρατηρείται το αντίστοιχο από την πλευρά υποψήφιων «μεγαλοεπενδυτών».
Εκεί φαίνεται ότι τώρα υπάρχει έλλειψη.
MIG: Ιδιαίτερα μειωμένη χθες η συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή, που έκλεισε χωρίς άνοδο, εξακολουθεί όμως να κινείται πάνω από την αναθεωρημένη τιμή δημόσιας πρότασης της Πειραιώς.
Μόλις το 0,34% της εταιρείας άλλαξε χέρια, ενώ και αυτή η μέρα πέρασε χωρίς ανακοινώσεις απόκτησης νέου ποσοστού, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.
ΤΙΤΑΝ: Στον δείκτη Global Mid Cap της FTSE Russell εντάσσεται η μετοχή της εισηγμένης. Χθες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 18 μηνών ή στα 15,86 ευρώ. Στις έξι κορυφαίες επιλογές της χρονιάς ο τίτλος, σύμφωνα με την Πειραιώς Sec, με την τιμή-στόχο στα 19 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: H έκθεση της UBS που προβλέπει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στην αγορά.
Αλλωστε, ο προϋπολογισμός του 2023 είχε συνταχθεί στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν κοντά στα εκατό ευρώ, ενώ σήμερα κυμαίνεται γύρω στα πενήντα ευρώ. Μάλιστα δεν διαφαίνονται δραματικές αλλαγές τους επόμενους μήνες, αν δώσουμε βάση στα μηνύματα που έρχονται από τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων. Από την άλλη πλευρά, η τότε ελπίδα ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα εξελιχθεί ομαλά έχει μετατραπεί πλέον σε κυρίαρχη πρόβλεψη.
Ετσι, σε αντίθεση με όσα έχουν συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, οπότε οι εκάστοτε στόχοι δεν αποτελούσαν τίποτε παραπάνω από… ευχές, τώρα συχνότερο φαινόμενο είναι η υπέρβαση (βλέπε στοιχεία πίνακα).
Για παράδειγμα, ο Προϋπολογισμός του 2021 μιλούσε για ανάπτυξη 4,8% αλλά τελικά καταγράφηκε άνοδος ΑΕΠ κατά 8,4%. Πέρυσι γινόταν λόγος για 4,5%, ενώ τελικά φαίνεται πως θα κινηθούμε κοντά στο +6%.
Για φέτος, λοιπόν, η επίσημη πρόβλεψη αναφέρεται σε ρυθμό ανάπτυξης στο +1,8%, με πολλούς αναλυτές (μεταξύ των οποίων και ο ΙΟΒΕ) να μιλούν για χαμηλότερες επιδόσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχουμε τη UBS που έχει ήδη ανεβάσει τον πήχη στο +3%.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας παραμένει και οι όποιες προβλέψεις είναι «εύθραυστες» και εύκολα αναστρέψιμες. Οσο όμως περνάει ο καιρός χωρίς τα χειρότερα σενάρια από το διεθνές μέτωπο να επιβεβαιώνονται, όλο και περισσότεροι οίκοι θα αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τις φετινές προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία.
Και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στο χρηματιστήριο...