MYTILINEOS: Τα συνεχή ιστορικά υψηλά της μετοχής το προηγούμενο διάστημα δεν έφεραν το profit taking που ίσως θα περίμεναν πολλοί.
Χθες, έστω και με οριακή μεταβολή, καταγράφηκε ένα ακόμα, με τον τίτλο να κλείνει στα 24,52 ευρώ.
Η εταιρεία, που αποτιμάται πλέον 3,5 δισ. ευρώ, είναι η αγαπημένη των αναλυτών. Χθες η Optima Bank την περιέλαβε στα top picks, με τιμή-στόχο τα 30,8 ευρώ. Λίγες ημέρες πριν, το ίδιο έκαναν η Alpha Finance (τιμή-στόχος τα 31,4 ευρώ) και η Eurobank Equities (30,5 ευρώ).
Με τέτοιες τιμές-στόχους δύσκολα πατάς το sell…
ATTICA BANK: Ενόσω αναμένεται το business plan που θα προτείνει η Thrinvest για τη συμμετοχή της στην κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξυγίανση της τράπεζας (το οποίο, μη γελιέστε, θα έχει και κάποιες αιρέσεις μέσα, δεν είναι πρωτάρηδες οι άνθρωποι), η μετοχή συνεχίζει το… βιολί της. Χθες έκλεισε με άνοδο 16,6% και συνολική διακύμανση 26,60% (που όμως ωχριά μπροστά στο 66% διακύμανση που είχε γράψει τον Γενάρη!).
Η κεφαλαιοποίηση αισίως στα… 400 εκατ. ευρώ, με αποτίμηση που περνάει το P/BV= 2, όταν οι υπόλοιπες (και μεγάλες) ελληνικές τράπεζες βλέπουν ακόμη με το κιάλι τη… μονάδα!
Αυτά όμως σας τα είπαμε και χθες. Σήμερα έχουμε δύο βασικά ερωτήματα. Το ένα θα απαντηθεί ίσως μέσω της στήλης, το δεύτερο περιμένουμε να το απαντήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η κατά τα άλλα συμπαθέστατη πρόεδρός της Βασιλική Λαζαράκου (φωτό) όπως και οι υπό τον κ. Γιάννο Κοντόπουλο, χρηματιστηριακές αρχές.
Το πρώτο ερώτημα είναι ποιοι ανεβάζουν τη μετοχή εδώ και αρκετό καιρό σαν να μην υπάρχει αύριο, πέρα από κάθε λογική στοιχείων αποτίμησης. Αποφασίσαμε λοιπόν να ρωτήσουμε στην αγορά, ακολουθώντας τη γνωστή… αστυνομική μέθοδο έρευνας του πιθανού ενόχου. Να βρεθεί δηλαδή ποιος έχει το κίνητρο.
Η μία εκδοχή είναι ότι κάποιο κερδοσκοπικό λόμπι επέλεξε τη συγκεκριμένη μετοχή και κάνει παιχνίδι, παρότι γνωρίζει ότι με free float 2% (και χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου), αν κάποιος αρχίσει να ξεφορτώνει καραβιές, θα φάει τα μούτρα του.
Η δεύτερη εκδοχή, που μας ανέφερε… πονηρό στέλεχος της αγοράς, απαιτεί την ύπαρξη ενός «παίκτη» που είτε είχε να αποτιμήσει μετοχές στα βιβλία του, που του είχαν προκύψει σε πολύ υψηλότερες τιμές από τις τότε τρέχουσες, είτε κινήθηκε για να βελτιώσει την τιμή ενόψει κάποιας συναλλαγής που έχει μπροστά του, είτε… και τα δύο. Οπότε στην πορεία μπήκαν και άλλοι στον χορό!
Δεν θα μπούμε τώρα σε ονοματολογία τέτοιων «υπόπτων», που, μεταξύ μας, δεν υπάρχουν και πολλοί, ίσως ένας και μόνο (άλλωστε δουλειά της Ε.Κ είναι να ελέγξει τις συναλλαγές και να βρει τυχόν παρατυπίες και παρανομίες, όχι δική μας), διότι σημασία έχει και το δεύτερο ερώτημα.
ATTICA BANK ΙΙ: Ρωτάμε λοιπόν. Τι κάνουν μέχρι τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο; Η μετοχή έχει free float περίπου 1,91%, καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις και τεράστια άνοδο, της τάξεως του… 350-400% από τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ ουδείς φαίνεται να μπορεί να δικαιολογήσει με όποιο τρόπο τόσο υψηλή αποτίμηση.
Ακριβέστερα ουδείς σήμερα είναι σε θέση να ξέρει σίγουρα αν, πότε και με ποιους επενδυτές θα υλοποιηθεί η επικείμενη αύξηση, αν θα υπάρξει συνένωση με άλλη τράπεζα ή όχι, αν θα ακολουθήσει και επόμενη αύξηση ή όχι!
Κι όμως, η μετοχή δεν τίθεται σε αναστολή, ούτε έχει υπάρξει προσωρινή έστω διακοπή της διαπραγμάτευσής της, ακόμη και την ημέρα που έκανε... «τραμπάλα» ανάμεσα στο +20% και στο -22,5%. Τα αναφέρουμε αυτά, διότι στο site της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκύπτουν νομικά εδάφια, όπου αναφέρεται ρητώς ότι:
1. Το χρηματιστήριο μπορεί να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση κινητής αξίας, όταν δεν διασφαλίζεται ή απειλείται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς ή όταν επιβάλλεται για λόγους προστασίας των επενδυτών. Η διαπραγμάτευση κινητής αξίας αναστέλλεται υποχρεωτικώς, αν υποβληθεί σχετικό προς τούτο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
2. Το χρηματιστήριο μπορεί επίσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις απότομων και έντονων διακυμάνσεων της τιμής κινητής αξίας να διακόπτει προσωρινά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τη διαπραγμάτευση κινητής αξίας, για λόγους διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του επενδυτικού κοινού.
Λέτε να διαβάζουμε κάτι λάθος;
ATTICA BANK III: Αργά και βασανιστικά προχωρά το πλάνο για την κεφαλαιακή ενίσχυση. Χθες, με πολυήμερη καθυστέρηση (σχεδόν 40 ημερών), το Δ.Σ. ενέκρινε τη στρατηγική διαχείρισης/μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs).
Η στρατηγική προβλέπει τη -σταδιακή- πώληση των NPEs. Σε αυτή τη φάση και εφόσον «κλειδώσει» ο στρατηγικός επενδυτής, υπογράφοντας συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ, προβλέπεται να διατεθούν απαιτήσεις από δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η πώληση να διενεργηθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι 300 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων.
Η διοίκηση της Attica έχει ήδη απευθυνθεί σε επενδυτές (doValue/Fortress και Cepal/Bain), ζητώντας τους να αποτιμήσουν με όρους αγοράς το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, είτε έχουν τιτλοποιηθεί οι απαιτήσεις τους είτε όχι. Οι αποφάσεις για το ποιες «φέτες»/τμήματα από τα NPEs θα πωληθούν, θα ληφθούν, όπως προαναφέρθηκε, υπό τον συνδυασμό ολοκλήρωσης της ΑΜΚ και με γνώμονα την άριστη δυνατή χρήση των πρόσθετων προβλέψεων.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τη στιγμή που είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του 2022, σχεδόν όλες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε τυχόν ευκαιρίες να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στις αγορές της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας, από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι την Κύπρο.
Η στήλη πληροφορείται ότι οι αγορές της Βουλγαρίας αλλά και της Ρουμανίας έχουν μπει εκ νέου στο ραντάρ, ειδικά στις περιπτώσεις ελληνικών ομίλων που δεν διαθέτουν μέγεθος στις εν λόγω αγορές.
Πάσα ευκαιρία καλοδεχούμενη, αλλά δεν υπάρχει βιασύνη...