UPD: Oι εξελίξεις τρέχουν με ρυθμό ταχύτερο κι από αυτόν που αναμέναμε. Την πρωτοβουλία την πήρε ο ένας από τους δύο παίκτες με «θεσμική υπόσταση» που όπως τονίσαμε έχουν ρόλο στο deal για την Attica Group. Λίγο πριν ανοίξει το Χρηματιστήριο σήμερα, η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι πέρασε το 1/3 των μετοχών της MIG και θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, κάνοντας αυτό που είχαμε προβλέψει παρακάτω ότι μπορεί να κάνει.
Έτσι εξηγείται και το γιατί δεν προσήλθε στη συνέλευση της MIG χθες ο Αναστάσιος Στάμου της ROLOPACK. Διότι εκείνες τις ώρες, ολοκληρωνόταν η πώληση των μετοχών του στην Πειραιώς, με ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε υπογραφεί την Κυριακή.
To ευχάριστο για τους μετόχους της MIG είναι ότι με την πρωτοβουλία της Πειραιώς τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη των «πυρηνικών λύσεων» κι όχι η δεύτερη που η περιγράψαμε, καθώς αυτή θα δημιουργούσε τεράστιο dilution...
MIG: Η χθεσινή συνέλευση ξεκαθάρισε αρκετά το τοπίο για όσους ενδεχομένως είχαν κάποιες τελευταίες αμφιβολίες.
Η πλευρά Ηλιόπουλου δεν ζήτησε αναβολή, οπότε η Γενική Συνέλευση ψήφισε (κατά πλειοψηφία) την αλλαγή ονομασίας, την αναθεώρηση πολιτικής αποδοχών και το μικρότερο όριο μελών για το ΔΣ, αναβάλλοντας λόγω έλλειψης σχετικής απαρτίας την απόφαση μεταβίβασης της Attica Group στη STRIX, το reverse split και τα stock options.
Είναι πλέον ξεκάθαρο, λένε στελέχη της αγοράς, ότι η... ταμπακέρα του «ακτιβισμού» αφορά αποκλειστικά και μόνο το deal για την Attica Group και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα του κ. Ηλιόπουλου στην ακτοπλοΐα, που επηρεάζονται από αυτό.
Στη συνέλευση άλλωστε παρέστη τελικά αυτοπροσώπως ο Μάριος Ηλιόπουλος (εικονιζόμενος στη φωτό) της ανταγωνιστικής στην Attica, εταιρείας Seajets, αποβάλλοντας το όποιο «φύλλο συκής» προσέφερε η απόκτηση του εμφανιζόμενου 5,48% των μετοχών, από εταιρείες της νεαρής κόρης του Δέσποινας.
Το γεγονός ότι ο ίδιος σε ιδιωτικές συζητήσεις στο περιθώριο της συνέλευσης είπε ότι δεν παρευρισκόταν στη Γ.Σ. ως μέτοχος της SeaJets, αλλά με... «άλλο καπέλο», δεν έπεισε.
Συνολικά, αντίθετα στις αποφάσεις της πλειοψηφίας για τα θέματα που αναφέραμε παραπάνω ψήφισε ένα ποσοστό περίπου 10,1% των μετοχών (υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αλλαγή ονομασίας από Marfin Investment Group σε MIG και η δυνατότητα μείωσης των μελών του ΔΣ έως και σε πέντε βλάπτουν σοβαρά την εταιρεία), ενώ οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι δεν παρέστη ο έτερος μέτοχος που πρόσφατα πέρασε το 5%, δηλαδή ο Αναστάσιος Στάμου της ROLOPACK.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι η πλευρά Ηλιόπουλου και οι νομικοί της σύμβουλοι εμφανίστηκαν να συζητούν επιτόπου, με μικρή διακοπή της διαδικασίας, σοβαρά θέματα «τακτικής», όπως το αν θα ζητήσουν αναβολή ή όχι! Κι αυτό, παρότι η ατζέντα της συνέλευσης ήταν γνωστή, όπως και το νομικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες αυτές.
Τι «κέρδισε» χθες ο κ. Ηλιόπουλος; Λίγο χρόνο, καθώς στο επταήμερο ως την επαναληπτική συνέλευση θα προστεθεί κι ένα 20ήμερο (το μέγιστο), εάν στις 13 Φεβρουαρίου απαιτήσει αναβολή, με βάση το σχετικό δικαίωμα μειοψηφίας.
ΜIG II: Το αν αυτό το κέρδος σε χρόνο θα έχει πρακτικό αντίκρισμα ως προς την εμφανή πλέον προσπάθεια μπλοκαρίσματος της απόφασης για μεταβίβαση της Attica Group, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι.
Η πλευρά του κ. Ηλιόπουλου ουσιαστικά έχει στραφεί ενάντια σε δύο παίκτες με θεσμική υπόσταση. Ο ένας είναι προφανώς η Πειραιώς, η οποία κατέχει ήδη ποσοστό 31,2%, της MIG, κι αν δεν κάνουμε λάθος, μπορεί να ανεβάσει ως μέτοχος τη συμμετοχή της, όπως κάθε άλλος μέτοχος. Αν δε περάσει το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου, θα έχει υποχρέωση δημόσιας προσφοράς.
Από την άλλη πλευρά, η STRIX είναι ο μεγάλος πιστωτής της ΜIG, κατέχοντας μεταξύ άλλων και μεγάλο ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές, ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες με τρόπο καθοριστικό, αφού θα της αποφέρει περίπου το… 70% της εταιρείας, με dilution επικών διαστάσεων για τους υπάρχοντες μετόχους.
H διαχείριση της STRIX, όμως, ελέγχεται σε ποσοστό 75% από την Blantyre Capital κι όχι από την Πειραιώς, γεγονός που την καθιστά δεύτερο «παίκτη» με θεσμική υπόσταση.
H STRIX είναι εκείνη που έκανε την πρόταση απόκτησης του 79% της Αttica Group, έναντι των δανείων της MIG που έχει στην κατοχή της, στο πλαίσιο ενός «debt το equity swap», για όσους αρέσκονται σε αγγλοσαξονικές ορολογίες.
Αν δεν περάσει λοιπόν αυτή η απόφαση (παρότι κρίθηκε συμφέρουσα από το νυν βασικό μέτοχο και το ΔΣ της MIG), η STRIX θα έχει λόγους να προχωρήσει σε ένα άλλο «debt to equity swap» άμεσα, μετατρέποντας το ομολογιακό και αποκτώντας τον έλεγχο της MIG, μέσω της οποίας θα ελέγχει πλέον και την Attica Group!
Πριν φτάσουμε όμως να συζητάμε τέτοιες «πυρηνικές λύσεις», μια ματιά στη συμπεριφορά των μετοχών MIG, ΑΤΤΙCA και ANEK χθες δείχνει ότι μάλλον προκύπτουν «φίλιες» δυνάμεις προς τη συμφωνία μεταβίβασης της ATTICA GROUP, που δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.
Ενώ την Παρασκευή η μετοχή MIG έκλεισε με άνοδο 4,83% με 20 εκατ. τεμάχια, χθες καρφώθηκε στο +30% με συνολικό τζίρο 37,3 εκατομμύρια τεμάχια και ανεκτέλεστο άλλες 827.000 τεμάχια. Τέτοιο όγκο δεν έχει ξανακάνει ποτέ το τελευταίο 12μηνο. Κι αυτό, λένε πληροφορίες μας από χρηματιστηριακές πηγές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αγοραστές που ουδόλως συνδέονται με τον κ. Ηλιόπουλο.
Επίσης, οι μετοχές της ATTICA και της AΝΕΚ (για την οποία έχει αρχίσει η διαδικασία απορρόφησής της από την πρώτη) κατέγραψαν χθες άνοδο κατά 9,37% και 7,3% αντίστοιχα, μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις που έφερε η κίνηση Ηλιόπουλου στη MIG.
Μάλλον αυτά που περιγράψαμε παραπάνω ξεκίνησαν να προεξοφλούνται ήδη. Οπως και να 'χει, η συνέχεια προβλέπεται ενδιαφέρουσα -και από χρηματιστηριακής πλευράς.
Υ.Γ. Χθες κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι ο κος Ηλιόπουλος προγραμμάτιζε για σήμερα συνάντηση με δημοσιογράφους σε «στενό κύκλο». Το Euro2day.gr δεν έλαβε πάντως σχετική πρόσκληση και αναμένει αν οι πληροφορίες θα επιβεβαιωθούν ή όχι.