ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ: Τι σχέση μπορεί να έχει ένας γεωπόνος, δύο λογιστές, ένας δικηγόρος, ένας καθηγητής φυσικής και ένας επαγγελματίας που ασχολείται με την εμπορία σιδήρου και μπετόν; Εκ πρώτης όψεως μάλλον τίποτε, διότι τα συγκεκριμένα επαγγέλματα δεν «κουμπώνουν» μεταξύ τους. Όμως όλοι είναι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Υδροπονικά Θερμοκήπια Καρδίτσας, που ίδρυσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021 με αρχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ.
Η εταιρεία λοιπόν ετοιμάζεται να ιδρύσει νέο υδροπονικό θερμοκήπιο, δυναμικότητας 257.900 κιλών τομάτας/έτος στην Καρδίτσα.
Το επενδυτικό της σχέδιο συνολικού ενισχυόμενου κόστους 2.612.780 ευρώ εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό το περασμένο καλοκαίρι. Όμως η σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναρτήθηκε μόλις στις 19 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δηλαδή πέντε μήνες μετά τη σχετική απόφαση.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ ΙΙ: Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι επενδύσεις υδροπονικής ντομάτας. Στα μέσα του μήνα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενέκρινε μια ακόμη επένδυση.
Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο της «ENERGIA BOTANICA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», που αφορά στην ίδρυση Θερμοκηπιακής Μονάδας Καλλιέργειας Ντομάτας στην Καβάλα.
Αν αναρωτιέστε πόσο κοστίζει η επένδυση, το συνολικό επιλέξιμο κόστος είναι 1,701 εκατ. ευρώ.
TτΕ: Με την τιμή του τίτλου της Τραπέζης της Ελλάδος στο ταμπλό του ΧΑ να διαπραγματεύεται κοντά στα 16 ευρώ και την εκ του καταστατικού της υποχρέωση να διανέμει ετησίως ελάχιστο μέρισμα 0,672 ευρώ, η απόδοση χρηματικών διανομών της μετοχής υπερβαίνει το 4% και μάλιστα με μια -κατ’ ουσία- κρατική εγγύηση.
Μιλάμε δηλαδή για μια απόδοση πολύ υψηλότερη από τα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών.
Πάντως, οι μέτοχοι της ΤτΕ προσδοκούν εδώ και χρόνια από την Τράπεζα να ανεβάσει περαιτέρω το ύψος του διανεμόμενου μερίσματος, καθώς οι σχετικές προϋποθέσεις πληρούνται.
INFORM ΛΥΚΟΣ: Χαρτί και… μολύβι έχουν πιάσει οι επενδυτές, προκειμένου να μελετήσουν τους όρους της ανταλλαγής μεταξύ της Austrian Cards και της θυγατρικής της Inform Λύκος, καθώς και τα οικονομικά μεγέθη του συγχωνευμένου σχήματος, μήπως και ερμηνεύσουν το γιατί έχει εκτιναχθεί η τιμή της μετοχής της ΛΥΚ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Παράγοντας-κλειδί θα μπορούσε να είναι το πόσο θα μπορούσε να αποτιμηθεί η μετοχή του ενοποιημένου σχήματος, όταν αυτό θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Αυστρίας.
Πράγμα φυσικά που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί από τώρα.
LAVIPHARM: Η επιτυχία της έκδοσης της Lavipharm εστιάζεται σε τρία κυρίως σημεία. Πρώτον, στο ότι πέρα από τη συμμετοχή των βασικών μετόχων (η οποία πέραν του ενός εκατ. ευρώ, ήταν σε είδος) τα επιπλέον μετρητά που αντλήθηκαν είναι σε θέση να υπερκαλύψουν το προϋπάρχον αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και έτσι να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αντίρρηση της διοίκησης του ΧΑ για την επικείμενη επιστροφή του τίτλου σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.
Δεύτερον, τα θετικά ίδια κεφάλαια και η υπάρχουσα ρευστότητα θα δώσουν τη δυνατότητα στην εισηγμένη εταιρεία να εκμεταλλευθεί απρόσκοπτα τα κρατικά κίνητρα (επιχορήγηση επενδύσεων μέσα από την επιστροφή του 50% του clawback και του rebate) και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Και τρίτον, η βελτίωση της μετοχικής σύνθεσης της εισηγμένης, με την προσθήκη θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Οι «τολμηροί» αγοραστές πριν την ολοκλήρωση της ΑΜΚ απολαμβάνουν ήδη υπεραξίες, καθώς ο τίτλος από το 0,35 διαπραγματεύεται ήδη στο 0,46.
Καθόλου άσχημα...