ALPHA BANK: Πιστοποιήθηκε η καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της Skyline Real Estate ύψους 122 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί το όχημα ειδικού σκοπού για την ομώνυμη συναλλαγή (project Skyline).
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι 244 εκατ. μετοχές χωρίζονται σε δύο τίτλους. Ο πρώτος ενσωματώνει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου (158.600.000 μετοχές) και ο άλλος το 35% (85.400.000 μετοχές).
Ο διαχωρισμός αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση των πληροφορίων ότι το 65% θα πωληθεί στην κοινοπραξία Dimand-Premia-EBRD και το 35% θα διατηρηθεί από τον όμιλο Alpha.
H περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ Alpha και του σχήματος Dimand-Premia, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
ΑΚΙΝΗΤΑ: Διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου με κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, εκτιμώμενης από τον πωλητή αξίας 15 με 20 εκατ. ευρώ, τρέχει ένας από τους μεγάλους εγχώριους servicers, εδώ και περίπου ένα δίμηνο.
Το ενδιαφέρον ακούγεται ότι είναι «χλιαρό» καθώς η αύξηση του κόστους χρήματος έχει επηρεάσει τη ζήτηση, οπότε ο διαγωνισμός μπορεί αθόρυβα να αποσυρθεί.
ΜΥΤΙΛ Ι: Εκδηλη η συγκίνηση του Ευάγγελου Mυτιληναίου χθες, καθώς περιέγραφε την εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας, από μια μικρή ελληνική επιχείρηση προς την καθιέρωσή της στον χώρο της ελληνικής και διεθνούς βιομηχανίας και ενέργειας.
Μια πορεία που συνοδεύτηκε από εκρηκτικές αποδόσεις. Οπως είπε, αν κάποιος είχε τοποθετήσει 100.000 στην εταιρεία το 1995, ακόμη κι αν δεν συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου, θα είχε σήμερα μια θέση με αξία... 7 εκατ. ευρώ, ή απόδοση της τάξεως του... 7.000%.
Κι αυτό βέβαια επιβεβαιώνει τον γενικότερο κανόνα στον οποίο ομνύει επί δεκαετίες ο «πολύς» Warren Buffett: Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από τη μακροχρόνια τοποθέτηση σε ποιοτικές μετοχές.
ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Η εταιρεία έχει σχέση καθαρού Δανεισμού/ EBITDA που κινείται στο 1,2, είπε επίσης χθες ο κ. Μυτιληναίoς, σημειώνοντας ότι μια συγκριτική μελέτη με τον δείκτη FTSE-100 στο Λονδίνο έδειξε ότι οι εταιρείες που βρίσκονται στην περίφημη «επενδυτική βαθμίδα», αγγλιστί investment grade, έχουν τιμή από 1,5 και κάτω στον συγκεκριμένο δείκτη.
Πρόσθεσε δε ότι ενώ στα συγκριτικά μεγέθη της, η εταιρεία κατατάσσεται κάπου μεταξύ της 48ης και της 52ης θέσης, στο μέγεθος της κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στη θέση… 150.
Κι αν για το πρώτο, το γεγονός ότι η ΜΥΤΙΛ δεν έχει ως τώρα investment grade, αποδίδεται μάλλον στην έλλειψη «επενδυτικής βαθμίδας» της χώρας μας, όπως είπε (σ.σ. να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για χαρμόσυνες ειδήσεις επ' αυτού, εντός του 2023), για το δεύτερο μάλλον ευθύνεται ο «στενός κορσές» της περιφερειακής χρηματιστηριακής αγοράς μας, αν και δεν το είπε ξεκάθαρα.
Που σημαίνει ότι το dual listing στο Λονδίνο έχει ήδη αναδυθεί στον ορίζοντα…
Oι Έλληνες μέτοχοι πάντως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ο Μυτιληναίoς διαχρονικά φροντίζει να μην υπάρχουν παράπονα -και ξεκαθάρισε χθες ότι όσο κι αν παίζουν πλέον πολύ μεγάλο ρόλο οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές, δεν πρόκειται να μειωθεί η προσοχή στη μακροχρόνια μετοχική του βάση.
ΜΥΤΙΛ ΙΙΙ: Λίγοι ίσως πρόσεξαν την αναφορά του προέδρου στα λεγόμενα “Unsolicited Proposals” ενώ μιλούσε για τις προοπτικές των δύο νέων θυγατρικών στον κατασκευαστικό τομέα. Τι σημαίνει όμως ο όρος στη διεθνή βιβλιογραφία; Σημαίνει την υποβολή προτάσεων για νέες, συνήθως καινοτομικές ιδέες προς το κράτος, προκειμένου να συμβολαιοποιηθεί, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος διαγωνισμός ή πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά των κρατικών φορέων.
Μάλλον καινοφανής πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά κρατήστε το. Διότι ο Ευάγγελος φάνηκε να έχει σε ιδιαίτερη υπόληψη την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου (Καραμανλή και Καραγιάννη, για να λέμε και ονόματα) αλλά και σημαντικές προσδοκίες για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.