Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2022

ΟΠΕΚ: Δεύτερη μείωση παραγωγής;-Κίνδυνος να ψάχνει για… μετρητά η Βρετανία-Η Intrakat και το μήνυμα σε Δ. Κούτρα

ΟΠΕΚ: Δεύτερη μείωση παραγωγής;-Κίνδυνος να ψάχνει για… μετρητά η Βρετανία-Η Intrakat και το μήνυμα σε Δ. Κούτρα

ΕΝΔΥΣΗ. Με το… αριστερό μπήκε το φθινόπωρο για τον κλάδο, όπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών αλλά και τους όγκους πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε 4,4% σε ετήσια βάση στη συγκεκριμένη κατηγορία και 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που η αγορά στηρίχθηκε από τον τουρισμό. Σε όρους όγκου, όμως η μείωση μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου φτάνει το 29,7%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την τουριστική σεζόν η αγορά κινήθηκε στο ρελαντί και αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι τον Νοέμβριο.

Μένει να δούμε πόσες ανάσες έδωσε η Black Friday

 

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κατοικήστε σε ένα… κινητό ακίνητο. Η τάση υπήρχε εδώ και χρόνια, αλλά ο πληθωρισμός και το απαγορευτικό κόστος ζωής ήρθαν να την απογειώσουν.

Τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οι αυξημένες τιμές των σπιτιών οδηγούν τους τολμηρούς Λονδρέζους στην αγορά ή ενοικίαση βάρκας ως μόνιμης κατοικίας. Με διεύθυνση τις όχθες του Τάμεση.

Σπίτια με θέα και «αυλή», πολλά απ’ αυτά πολυτελή και με ενεργειακή απόδοση, σχεδόν μισοτιμής σε σύγκριση με όσα πληρώνουν οι στεριανοί γείτονες. Η μόνη διαφορά ότι… επιπλέουν, ή αλλιώς χορεύουν στα κύματα.

Εκατοντάδες άνθρωποι κάνουν το μεγάλο βήμα προς την κατοίκηση της αποβάθρας, μιας και η μέση τιμή πώλησης ενός σπιτιού στο κεντρικό Λονδίνο πλησιάζει το 1,5 εκατ. λίρες και το μέσο νοίκι ξεπερνά τις 2.300 λίρες τον μήνα.

Πέρα από την εξοικονόμηση, ζει κανείς και πιο κοντά στη φύση –ζητούμενο στην εποχή μας. Το καλοκαίρι ανοίγεις τη γυάλινη οροφή και κοιμάσαι κάτω απ’ τα αστέρια.

Οι τιμές δεν πάνε πίσω ούτε στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς οι αποβάθρες του Κηφισού, του Ιλισού και του Ηριδανού δεν είναι διαθέσιμες.

Είναι χρόνια κατειλημμένες.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Ολοι θυμόμαστε τις εικόνες με τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ της χώρας, απόρροια των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της έλλειψης οδηγών. Και εκεί που φτάσαμε στο σημείο να τις θεωρούμε ανάμνηση ένας νέος εφιάλτης πλανάται πάνω από την χώρα: αυτός της έλλειψης χαρτονομισμάτων.

Ενα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, το GMB, που αντιπροσωπεύει εργαζόμενους σε εταιρείες security ετοιμάζεται να κατέβει σε απεργία και απέστειλε επιστολή στην BoE προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ελλείψεων σε μετρητά τις γιορτές.

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν πρόταση για αυξήσεις 6,5% καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με πάνω από 11%.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Τσάμπα πήγε ο «τσαμπουκάς» των Αμερικάνων για τη μείωση παραγωγής που ανακοίνωσε ο OPEC+ λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές. Οι τιμές του μαύρου χρυσού δεν ανέβηκαν. Τουναντίον, η τάση είναι πτωτική, ενώ το ερώτημα τώρα είναι αν το κρατικό καρτέλ του πετρελαίου θα αποφασίσει νέα μείωση, στη τηλεδιάσκεψη αυτού του Σαββατοκύριακου.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η εικόνα της αγοράς πετρελαίου είναι πολύ «θολή» αυτή τη στιγμή, κι ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού μπορούν εύκολα να κινηθούν είτε προς τα πάνω, είτε προς τα πάνω, καθώς υπάρχει επίδραση από ισχυρούς, αλλά αντικρουόμενους παράγοντες.

Άλλωστε τη Δευτέρα ξεκινάει το περίφημο «εμπάργκο» της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ στα τελειώματα είναι και η επιβολή «πλαφόν» στη ρωσική παραγωγή, με ανώτατο όριο το 5% κάτω από την τιμή αγοράς.

Το ερώτημα είναι τι επίδραση θα έχουν τα παραπάνω, στην κατανάλωση (και την παραγωγή) ρωσικού πετρελαίου και παγκόσμιο κύκλωμα προσφοράς και ζήτησης, αλλά σε αυτό σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει.

Οπότε το πιθανότερο είναι ότι ο OPEC+ θα μεταθέσει τη λήψη αποφάσεων για την παραγωγή, σε επόμενο χρόνο.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ Ι. Τη συνδρομή της Grant Thornton για τη διεκδίκηση κεφαλαίων από Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και εν γένει κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου αναζητά η εταιρεία, διαδικασία που μένει να φανεί πως θα «κουμπώσει» το επόμενο διάστημα.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΙ. Απουσίασε ο μέτοχος του 8,1% της εταιρείας, κ. Δ. Κούτρας από τη χθεσινή έκτακτη Γ.Σ. της εταιρείας, (δεν κατέθεσε καν τις μετοχές του), στάση που δεν συνάδει με την συμπεριφορά της 14ης Νοεμβρίου, ημερομηνίας της αρχικής Γ.Σ. για την έγκριση της ΑΜΚ, όπου έβαλε με το σπαθί του «μπλόκο» καθυστερώντας τη διαδικασία.

Ο CEO της Ιντρακάτ, Α. Εξάρχου «εκτίμησε πως με τους υφιστάμενους όρους, δεν μπορώ να δω μέτοχο που δεν θα συμμετάσχει», πετώντας το «γάντι».

Η πλευρά Κούτρα, πάντως παραμένει σιωπηλή, αλλά ενδεχομένως ενεργή και ίσως διαπραγματευόμενη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v