ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Εβδομάδες περάσαμε κοιτώντας το ποσοστό πληρότητας των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναζητώντας ενδείξεις για το εάν θα βγει ο φετινός δύσκολος χειμώνας. Και με ποσοστά πληρότητας κοντά στο 90%, όσο να πεις κανείς αισθανθήκαμε μια ανακούφιση.
Ενας υπολογισμός όμως από το Bloomberg μάς προσγειώνει στη σκληρή πραγματικότητα. Από αυτές τις ποσότητες μόλις το 10% είναι υπό άμεσο κρατικό έλεγχο με τη μορφή στρατηγικών αποθεμάτων. Οι υπόλοιπες ανήκουν σε εταιρείες ενέργειας (σ.σ. κάποιες κρατικές), traders και επιχειρήσεις που είναι ελεύθερες να πουλήσουν σε όποιον δώσει τα περισσότερα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη, εξηγεί το πρακτορείο: αν ένα κύμα ψύχους πλήξει την (πλούσια) Γερμανία, η χώρα θα μπορούσε να αγοράσει ποσότητες από γειτονικές χώρες και να βάλει την αλληλεγγύη της ΕΕ σε μεγάλη δοκιμασία.
Το σύστημα έως σήμερα επέτρεπε αυτές τις διασυνοριακές ροές. Αλλωστε αέριο υπήρχε άφθονο. Δεν έχει όμως δοκιμαστεί σε συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα.
Τα κράτη έχουν κάποιες επιλογές, όπως να κηρύξουν κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Αν όμως αυτό γίνει μαζικά, σημαίνει κάτι απλό: καθένας για την πάρτι του…
ΛΑΡΚΟ: Πλησιάζει η ώρα των αποκαλυπτηρίων για την τύχη της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, στις 27 Οκτωβρίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τη μοναδική κοινοπραξία που εκδήλωσε ενδιαφέρον στον δικό του διαγωνισμό, των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG.
Η ίδια ημερομηνία θα ισχύσει και για τους υποψήφιους στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG και Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.
Κοντός ψαλμός, λοιπόν!
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ Ι: «Μάλωσε» χθες ο υπουργός όσους συγκρίνουν (άρα και μας) την ελληνική χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη. Είναι ένας δείκτης εικονικός (sic) και όχι πραγματικός, είπε από το βήμα συνεδρίου, και μπερδεύει τους καταναλωτές για τα πραγματικά κόστη.
Μάλλον, ο μπερδεμένος είναι ο υπουργός Ενέργειας. Ο οποίος έχει στο νου του το πλαφόν στην αγορά, με το οποίο, «ξέχασε» να πει, ότι αμείβονται οι ηλεκτροπαραγωγοί. Η χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο, και όχι το πλαφόν, είναι αυτή στην οποία αγοράζουν το ρεύμα οι προμηθευτές για να το πουλήσουν στους πελάτες τους. Άρα, η τιμή προμήθειας στους καταναλωτές διαμορφώνεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή και όχι το πλαφόν.
Να θυμίσουμε ότι αυτή ήταν η προϋπόθεση που έθεσε η Κομισιόν (σ.σ. το λιανοπούλι να αγοράζει στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο) για να εγκρίνει την εφαρμογή του ελληνικού μηχανισμού.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΕΚΑΣ ΙΙ: Ο υπουργός «αποκάλυψε» χθες ότι έχουμε κάνει πρόταση στην Αυστρία για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση, ώστε να εξάγουμε πράσινη ενέργεια προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Έβγαλε, δηλαδή, από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μια παλιά πρόταση που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, το περίφημο πρόγραμμα «Ηλιος», για την εξαγωγή πράσινης ενέργειας μέσω ηλεκτρικού καλωδίου που θα έφτανε ως τη Γερμανία. Η πρόταση εγκαταλείφθηκε όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 2012.
Τώρα φαίνεται ότι κάποιοι αποφάσισαν να «ξαναζεστάνουν τη σούπα», αλλά λησμονούν το πιο σημαντικό: Εδώ δεν έχουμε δίκτυα ικανά να «σηκώσουν» ενέργεια από επενδύσεις ΑΠΕ μέσα στη χώρα, μας έπιασε ο πόνος να κάνουμε δίκτυο για εξαγωγές στην Ευρώπη;
Τα στοιχεία της ΡΑΕ είναι αμείλικτα. Περί τα 11 GW έχουν πάρει οριστικούς όρους σύνδεσης και για άλλα 23 GW εκκρεμούν οι αιτήσεις. Όμως, επειδή δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη εκτενή δίκτυα μεταφοράς, οι ΑΠΕ θα λειτουργούν με διακοπτόμενη παραγωγή. Δηλαδή, η ενέργεια που θα παράγουν δεν θα εγχέεται στο Σύστημα συνεχώς, αλλά εκ περιτροπής.
Ας φάμε, λοιπόν, παντεσπάνι, αφού δεν έχουμε ψωμί!
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Το ακούσαμε κι αυτό: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίστηκε πως αν μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τότε θα ευνοηθούν οι… πλούσιοι. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως «όπλο» το παράδειγμα με τα μακαρόνια, για να πείσει περί του ακλόνητου των επιχειρημάτων του.
«Ο πλούσιος και ο φτωχός -δεν μου αρέσουν αυτές οι λέξεις αλλά ας τις χρησιμοποιήσω και εγώ για την οικονομία της συζήτησης- έχουν διαφορά στην κατανάλωση. Δηλαδή τι συμβαίνει εδώ; Θα πληρώσουν μεν τον ίδιο φόρο στα μακαρόνια, όμως ένας πλούσιος που έχει περισσότερα χρήματα θα καταναλώσει και περισσότερο. Άρα η μεγαλύτερη κατανάλωση, τα περισσότερα πακέτα μακαρόνια, να το πω έτσι, αποδίδουν παραπάνω ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία από τα οποία επιλέγει η κυβέρνηση να ενισχύσει αδύναμους και μεσαία τάξη», είπε, σε ένα κρεσέντο… για Νόμπελ Οικονομίας.
Στο στούντιο έμειναν άφωνοι από τα λόγια του 35χρονου βουλευτή, ο οποίος μάλιστα, όπως γράφει στο βιογραφικό του, τον Ιανουάριο του 2017, είχε την τιμή το διεθνές περιοδικό Forbes να τον επιλέξει στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy!
«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Μάλιστα για το πρώτο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος», φέρεται να είπε κάποτε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν…
Το σίγουρο είναι ότι με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Κυρανάκης επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει ανακοίνωση στην οποία τονίζει δηκτικά:
«Μέχρι τώρα ξέραμε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν μειώνει τον ΕΦΚ στα πιο ακριβά καύσιμα της Ευρώπης, για να μην ευνοηθούν οι πλούσιοι που έχουν Καγιέν (δήλωση Αδ. Γεωργιάδη). Σήμερα μάθαμε από τον κ. Κυρανάκη πως δεν μειώνει και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, γιατί οι πλούσιοι καταναλώνουν περισσότερα μακαρόνια και έτσι με τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ η κυβέρνησή του βοηθά όσους δεν μπορούν να ψωνίσουν λόγω ακρίβειας, που προκύπτει και από τον ΦΠΑ!».
Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 50:37'':