ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Στα 200 ευρώ η τιμή και σήμερα στο ολλανδικό TTF, το benchmark της Ευρώπης (στο οποίο στηρίζονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος) κι όσο πλησιάζει το φθινόπωρο και δεν γεμίζουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες, τόσο θα ανεβαίνει η αγωνία και ο πολιτικός πυρετός, στη Βόρεια Ευρώπη κι όχι μόνο.
Σήμερα όμως θα πάμε λίγο πιο βαθιά από τις τιμές του επόμενου μήνα. Διότι τα συμβόλαια του επόμενου μήνα έχουν ξαναδεί τιμές στα 200 ευρώ, έστω και για μια μέρα, στις 7 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Τότε, όμως, τα συμβόλαια για το 2ο τρίμηνο του 2023 είχαν τιμή μόλις 78 ευρώ, ενώ τώρα έχουν «πετάξει» στα… 147 ευρώ, που σημαίνει ότι προεξοφλούνται υψηλές τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γερμανικό benchmark, το συμβόλαιο CAL 23, ενώ τον Μάρτιο ήταν έως και στα 84 ευρώ η μεγαβατώρα, τώρα βρίσκεται στα 150.
Σκεφθείτε απλώς ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί για τις τρέχουσες οριζόντιες επιδοτήσεις ενέργειας είχαν γίνει με μέση τιμή τα 100 ευρώ, κι αντιλαμβάνεστε ότι με τις τιμές που «τρέχουν» σήμερα, χρειάζεται πάνω από 1,1 δισ. τον μήνα, κάθε μήνα και για πολλούς μήνες, ίσως και πάνω από 10.
Το αντέχουν αυτό τα οικονομικά του ελληνικού προϋπολογισμού, χωρίς εξωτερική βοήθεια; Ρωτήσαμε αρκετούς και οι απαντήσεις που πήραμε, ήταν ξεκάθαρα αρνητικές.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΙΙ: Ξεκάθαρη για αρκετούς γνώστες των γεωπολιτικών της ενέργειας είναι η πρόθεση του Πούτιν να αναγκάσει τη Γερμανία να αποδεχτεί τη λειτουργία του νέου αγωγού Nordstream 2 (που μπήκε στο περιθώριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία), κλείνοντας και μια συμφωνία για παροχή αερίου, τα επόμενα χρόνια.
Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι υπέρ του Πούτιν λειτουργούν και σημαντικοί τεχνικοί παράγοντες. Ο Nordstream 1 είναι μεν ρωσικός αλλά για την υλοποίησή του, την εποχή που κατασκευάστηκε, χρησιμοποιήθηκε γερμανική τεχνολογία, της Siemens.
Οπότε γενικώς για να λειτουργεί και να συντηρείται, απαιτείται στενή επίβλεψη και βοήθεια της γερμανικής εταιρείας, καθώς και από τρίτες δυτικές χώρες όπως ο Καναδάς, θέματα που τώρα σκοντάφτουν στις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία. Και δίνουν στην τελευταία σοβαρό πάτημα να υποστηρίζει ότι η μείωση των ποσοτήτων οφείλεται σε προβλήματα συντήρησης, λόγω της κατάστασης που έχουν δημιουργήσει οι κυρώσεις.
Ο Nordstream 2 έχει κατασκευαστεί με ρωσική τεχνολογία και άρα τέτοια ζητήματα δεν θα υπήρχαν, ούτε και δικαιολογίες. Όμως, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να τον αποκηρύξει, παραμένει έτοιμος, αλλά εντελώς ανενεργός.
Το ερώτημα αν με αυτούς τους χειρισμούς, η κυβέρνηση Σολτς πυροβόλησε τελικά το πόδι της ενδέχεται να το κρίνουν αργά ή γρήγορα οι Γερμανοί πολίτες.
Τις παρενέργειες πάντως τις πληρώνει όλη η Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.
CHIPITA: Πρόσθετα έσοδα 332 εκατ. δολ. -το λες και bonus- έφερε στα ταμεία του πολυεθνικού κολοσσού Mondelez το πρώτο εξάμηνο του έτους η Chipita.
Επιπλέον η Chipita, την οποία η Mondelez εξαγόρασε έναντι 2 δισ. δολαρίων στις αρχές του έτους, έβαλε στα ταμεία της πολυεθνικής κέρδη 10 εκατ. δολ. στο τρίμηνο και 14 εκατ. δολ. στο εξάμηνο.
Not bad, που θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί.
ΟΚΑΑ: Υψηλό μέρισμα 1 εκατ. ευρώ, στον μοναδικό της μέτοχο, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, «μοίρασε» πέρυσι η Κεντρική Αγορά στο Ρέντη, ενώ το ποσό του υπολοίπου των κερδών εις νέον που έχει φορολογηθεί και ως εκ τούτου είναι εφικτή η διανομή του για το 2021, αγγίζει τα 2,469 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών που δραστηριοποιείται κυρίως στη μίσθωση ακινήτων εντός των ιδιόκτητων οικοπέδων της Κ.Α.Α. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη -περιοχή φιλέτο- και της Κεντρικής Αγοράς Πατρών και στη μίσθωση, διοίκηση και διαχείριση Ιχθυοσκαλών ανά την Ελλάδα, εμφάνισε τζίρο 14,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,64%. Τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 24,7% στα 2,5 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα υπερέβησαν τα 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το σημαντικά αυξημένο ενεργειακό κόστος αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου τη φετινή χρονιά.
Αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που η στήλη αλίευσε από τις οικονομικές καταστάσεις του ΟΚΑΑ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι παρουσιάζεται καθυστέρηση στην εκκίνηση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠAΝΕΚ), χωρίς υπαιτιότητα του Ο.Κ.Α.Α. Παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός έχει έρθει σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής για τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας για την κατασκευή των έργων, αναμένεται περαιτέρω καθυστέρηση, λόγω προσαρμογής στο νέο νόμο για τις προμήθειες...