Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2022

Χρονιά των μερισμάτων το 2022 - Κοιτάζει Ελλάδα η Virgin Hotels - Σφηνάκια για Πειραιώς και ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Χρονιά των μερισμάτων το 2022 - Κοιτάζει Ελλάδα η Virgin Hotels - Σφηνάκια για Πειραιώς και ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-TERRA: Στις 26 Μαΐου καταρτίστηκε σχέδιο διάσπασης του κλάδου διαχείρισης ακινήτων της τράπεζας με εισφορά του σε νέα εταιρεία (Piraeus Real Estate Management - PREM). Ο κλάδος αποτιμήθηκε 750 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς για την εισφορά σε είδος θα λάβει ως αντάλλαγμα 7.500.000 μετοχές της PREM (σ.σ. το 100%), ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ έκαστη.

Μαζί με τον κλάδο βέβαια μεταφέρεται στη νέα θυγατρική και το προσωπικό. Τα υπό διαχείριση -από τον κλάδο και προσεχώς την Piraeus Real Estate Management- ακίνητα παραμένουν στην τράπεζα.

Η PREM θα αποτελέσει τον servicer του χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων αξίας 815 με 820 εκατ. ευρώ, που επιδιώκει να πωλήσει η Πειραιώς (project Terra).

Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί για τα τέλη του μήνα, χωρίς να αποκλείεται νέα παράταση. Πιθανώς, η πώληση του χαρτοφυλακίου να συνοδευτεί με πώληση και του servicer.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί το πληροφοριακό δελτίο της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς Reggeborgh από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αμέσως μετά ξεκινά η περίοδος αποδοχής.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ολλανδοί έχουν διευκρινίσει πως δεν θα αγοράζουν από το ταμπλό. Στο μέτωπο της συναλλαγής με τη Motor Oil για τις ΑΠΕ αναμένεται το fairness opinion, που ανέθεσε το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε ανεξάρτητο σύμβουλο. Αφού δοθεί το πράσινο φως από το Δ.Σ. θα υπογραφεί SPA.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ απεικόνισε τον τομέα ΑΠΕ, κατά το α' τρίμηνο, ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα.

 

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Θετική έκπληξη προκάλεσε χθες στους επενδυτές η πρόταση του Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για χρηματική διανομή 0,12 ευρώ ανά τίτλο, διαψεύδοντας την εμπειρία των τελευταίων ετών ότι οι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν μοιράζουν μετρητά στους μετόχους τους. Και φυσικά δεν ήταν η μόνη θετική έκπληξη στο συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς τόσο μεγάλοι όμιλοι (π.χ. Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Quest Holdings, Autohellas) όσο και «μικρότερες δυνάμεις» (π.χ. Έλαστρον, Byte Computer, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Γενική Εμπορίου, Βoγιατζόγλου Systems) χαροποίησαν έντονα τους μετόχους τους με τις χρηματικές διανομές τους.

Σε κάθε περίπτωση, το 2022 θα αποτελέσει τη… χρονιά των μερισμάτων.

Ηδη μέχρι σήμερα έχουν συγκεκριμενοποιήσει το ύψος των χρηματικών διανομών τους 53 εταιρείες, εκ των οποίων οι 32 θα μοιράσουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι, οι έξι τα ίδια και οι 15 λιγότερα. Η αναλογία αυτή πιθανόν έως το τέλος του έτους να βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς κάποιες εταιρείες αναμένεται βάσιμα ότι θα προχωρήσουν σε δεύτερη χρηματική διανομή μέσα στο 2022 (π.χ. ενδεχόμενη επιστροφή κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ).

Ο αριθμός των εισηγμένων που θα «μοιράσει χρήμα» αναμένεται να ξεπεράσει τις 60 (πάνω από το 40% των μη τραπεζικών εισηγμένων), καθώς αναμένεται η ανακοίνωση μερισμάτων ή και επιστροφών κεφαλαίου από εταιρείες όπως π.χ. η Epsilon Net, η Performance Technologies, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ο Μουσικός Οίκος Νάκα, τα Πλαστικά Κρήτης, κ.ά.

Μόνο με βάση τις μέχρι σήμερα διανομές ή ανακοινώσεις των εταιρειών για συγκεκριμένα ποσά που θα μοιραστούν, η φετινή επίδοση έχει ήδη ξεπεράσει με άνεση την αντίστοιχη ολόκληρου του 2021.

Οι 53 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει το ύψος των χρηματικών τους διανομών μοίρασαν ή και θα μοιράσουν αθροιστικά ποσό 1,85 δισ. ευρώ, το οποίο έως το τέλος του έτους πιθανότατα θα υπερβεί τα δύο δισ. ευρώ.

Έτσι, με δεδομένο ότι η τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανέρχεται σε 63,8 δισ. -και χωρίς τις συστημικές τράπεζες στα 53 δισ. ευρώ-, η μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ υπερβαίνει το 3,1% και η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών το 3,75%...

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Στο κάδρο των ξένων επενδυτών έχει μπει για τα καλά η Ελλάδα και δη ο τουρισμός. Ισχυρά funds και επιχειρηματίες απ’ όλο τον κόσμο βολιδοσκοπούν και ψάχνουν την ευκαιρία να δηλώσουν το παρών.
Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι διεθνείς αλυσίδες, βλέποντας το ενδιαφέρον, επιδιώκουν να βάλουν κάτω από την ομπρέλα τους ξενοδοχεία σε κάποιον πρωτοκλασάτο προορισμό.

Τελευταίο παράδειγμα η Virgin Hotels του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον. O CEO της αλυσίδας σε δηλώσεις του σε ξένα ΜΜΕ σημείωσε πως στο ραντάρ της αλυσίδας βρίσκεται, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών προορισμών, και η Ελλάδα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v