NOVARTIS: Η στήλη δεν μπορεί να γνωρίζει αν και ποια πολιτικά και μη ονόματα χρηματίστηκαν από τη φαρμακευτική εταιρεία, ή με πόσο αξιόπιστα στοιχεία κατονομάζουν δωροδοκηθέντες οι αμερικανικές αρχές, σε σχετικό έγγραφο, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται «unclassified», δηλ. αποχαρακτηρισμένο (μη απόρρητο).
Αυτό που γνωρίζει, όμως, είναι ότι η επίσημη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιτρέπεται να προχωρά σε αλλοίωση των κειμένων που της δίνονται προς μετάφραση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έγγραφα που αφορούν τις δικαστικές έρευνες για την υπόθεση Novartis και όταν οι αλλοιώσεις (στην προκειμένη περίπτωση απαλείψεις) αφορούν -πολιτικά και μη- γνωστά ονόματα, τα οποία κατονομάζονται ξεκάθαρα (δικαίως ή αδίκως δεν γνωρίζουμε) ως παραλήπτες δωροδοκίας!
Για τον λόγο αυτόν, οι χθεσινές καταγγελίες της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη αποτελούν μείζον θέμα τάξεως, το οποίο προφανώς θα εξελιχθεί και σε μεγάλο πολιτικό ζήτημα, καθώς η Novartis παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
ΥΓ: Η επίσημη μεν, πλην… ελλειπτική μετάφραση φέρεται να έγινε τον Απρίλιο του 2021.
ATTICA BANK: Εκκινείται άμεσα η διαδικασία για την τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Attica Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, οι μέτοχοι της τράπεζας ΤΧΣ, ΤΣΜΕΔΕ και Ellington στο πλαίσιο της εξυγίανσης του πιστωτικού ιδρύματος, η οποία περνά και μέσα από την τοποθέτηση νέας (μόνιμου χαρακτήρα) διοίκησης, εκκινούν άμεσα τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εξεύρεση νέου CEO.
Το mandate αναμένεται να δοθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία. Όσο για τον τωρινό διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Μιχάλη Ανδρεάδη, η ανάληψη των καθηκόντων του είχε μεταβατικό χαρακτήρα. Όσον αφορά το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης με ορόσημο τη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (345 εκατ. ευρώ), η υλοποίησή της τοποθετείται χρονικά για τον προσεχή Σεπτέμβριο.
ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ: Ψηφίστηκε χθες το νέο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο εκλέχθηκαν οι Κων/νος Δεπόλας (Λ. Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ), Νίκος Πετροπουλάκης (Merit ΑΧΕΠΕΥ), Ευάγγελος Χαρατσής (Beta ΑΧΕΠΕΥ), Ελένη Κορίτσα (Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ) και Κων/νος Θεοδωρόπουλος (Athos ΑΕΔΑΚ).
Τα άλλα δύο μέλη του Συνεγγυητικού που δεν αναδεικνύονται μέσα από εκλογική διαδικασία είναι η Βασιλική Λαζαράκου (πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) και ο Σπύρος Κυρίτσης (πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ).
ΑΕΕΑΠ: Ένας από τους λόγους που καθυστερούν, παραδοσιακά, οι εισαγωγές ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ έχει να κάνει με την έκπτωση (discount) επί του NAV, στην οποία ζητούν οι επενδυτές να βγει η δημόσια προσφορά.
Άλλωστε, οι μετοχές του κλάδου, πανευρωπαϊκά, είθισται να διαπραγματεύονται με discount. Το ίδιο συνέβαινε και με τις ΑΕΕΧ, όπως θυμούνται οι παλαιοί.
Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στις ΑΕΕΑΠ χορηγήθηκε, όμως, από τον νομοθέτη, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν σύντομα δημόσιες εταιρείες. Δόθηκε, δηλαδή, για να προάγει τον συλλογικό θεσμό επενδύσεων σε ακίνητα και όχι για να καρπώνονται τα οφέλη του ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή οι μεγαλομέτοχοί τους.
Το τελευταίο διάστημα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εξελίσσεται ένας άτυπος διάλογος μεταξύ αρχών και μεγαλομετόχων ΑΕΕΑΠ που πρέπει να εισαχθούν ή να αποκτήσουν την ελάχιστα απαιτούμενη διασπορά.
Οι μεγαλομέτοχοι επικαλούνται τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και οι αρχές, από την πλευρά τους, σημειώνουν ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί συνεχώς δικαιολογία για παρατάσεις.
Το να βγει η διάθεση με μεγαλύτερο discount, σε σχέση με το NAV, αποτελεί, άλλωστε, μικρή και ανακτήσιμη ζημιά, σε σχέση με αυτή που θα προκληθεί, αν αναιρεθεί το καθεστώς ΑΕΕΑΠ και υποχρεωθούν οι εταιρείες να πληρώσουν -αναδρομικά- φόρο ως ΑΕ.
Υ.Γ.: Το μήνυμα έχει κινητοποιήσει κάποιους από τους μετόχους. Οπότε προσεχώς αναμένονται εξελίξεις.
Υ.Γ ΙΙ: Λόγω των φορολογικών κινήτρων που απολαμβάνουν οι μέτοχοι του κλάδου, θα πρέπει σύμφωνα με την αγορά να επανεξετασθεί η ελάχιστη απαίτηση διασποράς. Από την απορρόφηση της Grivalia (Eurobank), το Χ.Α δεν κατάφερε να επιδείξει μια ΑΕΕΑΠ με μέγεθος, free float και εμπορευσιμότητα, μέσω της οποίας οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές θα μπορούν να τοποθετούνται στο real estate.
ΕΛΠΕ: Στη δεύτερη φάση του εισήλθε ο διαγωνισμός που «τρέχει» ο όμιλος ΕΛΠΕ για την πώληση ανεξασφάλιστων απαιτήσεων σε καθυστέρηση από πρατήρια καυσίμων ονομαστικής αξίας περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Οι B2Capital, Fortress και EOS θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές διεκδικώντας την αγορά των απαιτήσεων.
INTRUM-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Και αν στα ΕΛΠΕ έχουν να διαλέξουν μεταξύ δύο-τριών, στην Intrum τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης απαιτήσεων από δάνεια με εξασφαλίσεις σε 74 ξενοδοχεία, ακούγεται ότι πέρασαν 8-9 ενδιαφερόμενοι.
Προφανώς, θα υπάρξουν κάποιες συμπράξεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Intrum πωλεί χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικού ανοίγματος 291,4 εκατ. ευρώ (project Tethys), ενεργώντας ως servicer τριών τιτλοποιήσεων.
MOH: Προς έγκριση από την τακτική γενική συνέλευση νέο διετές πρόγραμμα buyback, που θα αφορά σε αγορά μέχρι 5.000.000 μετοχών (ως 4,5133%).
Ανώτατη τιμή αγοράς προτείνονται τα 20 ευρώ και κατώτατη τα 8 ευρώ ανά μετοχή.
ΤΕΝΕΡΓ: Τη διανομή στους μετόχους του ποσού των 39,39 εκατ. ευρώ (μικτό ποσό 0,34 ευρώ ανά μετοχή) προτείνει το Δ.Σ. Όλο το ποσό προέρχεται από αποθεματικά κερδών χρήσης 2021 και παλαιότερων χρήσεων.
Ως ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος ορίστηκε η Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022.