Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2022

Το τρύπιο τενεκεδάκι της Attica Βank - «Καμπανάκι» για νέα ζόρια από Οκτώβριο - Ουρανοκατέβατα κέρδη για τους short

Το τρύπιο τενεκεδάκι της Attica Βank - «Καμπανάκι» για νέα ζόρια από Οκτώβριο - Ουρανοκατέβατα κέρδη για τους short

ATTICA BANK: Η υπόθεση της εξυγίανσης σέρνεται για σχεδόν ένα χρόνο, με τρόπο που αρχίζει να θυμίζει στη στήλη την έκφραση «κλώτσα το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω».

Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, στην πρώτη φάση της διαδικασίας εξυγίανσης που ξεκίνησε με την πρόσκαιρη κρατικοποίηση τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο με την αύξηση κεφαλαίου, με την οποία μπήκε στην τράπεζα και η Ellington, οι λογαριασμοί δεν έγιναν καλά, παρότι στην όλη διαδικασία εμπλέκονται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο διεθνής επενδυτικός οίκος Ellington και το ΤΜΕΔΕ και άρα κατά τεκμήριο «σοβαροί άνθρωποι», από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι πέντε μήνες αργότερα, οι εμπλεκόμενοι «ανακαλύπτουν» όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά ότι όχι απλώς δεν φτάνουν τα λεφτά που μπήκαν (αυτό το ήξεραν από πριν και το δήλωσαν), αλλά ότι δεν φτάνουν και τα λεφτά που έχουν δεσμευτεί να βάλουν, σε δεύτερη φάση (ύψους 365 εκατ. ευρώ, παρακαλώ), ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα, που σε βάθος πενταετίας θα αξίζει τα λεφτά που έβαλαν.

Για αυτό, όπως έγραψε και το Euro2day.gr, θα πρέπει να αναζητήσουν «συνεπενδυτές». Εν ολίγοις δηλαδή ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που για να επενδύσουν στην τράπεζα, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, μάλλον θα θέλουν να πιούν το... αίμα όλων των παλαιών μετόχων, με το… μπουρί που λέει και ο λαός μας.

Ποιο αίμα να πιούν, θα πείτε, όταν η μετοχή έχει χάσει 88% το τελευταίο χρόνο και έχει συνολική κεφαλαιοποίηση… 98 εκατ. ευρώ, αλλά εδώ που έφτασε η κατάσταση, υποθέτω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εύχονται να βρεθεί τρόπος.

Βεβαίως το καλό, θα πουν οι κυνικοί της υπόθεσης, είναι ότι το τενεκεδάκι έφτασε μέχρι εδώ και να, τώρα με μια κλωτσιά θα πάει παρακάτω. Αν δεν υπάρξουν «συνεπενδυτές», θα βρεθεί άλλος τρόπος (π.χ. εξυγίανση με το… μέτρο και διατήρηση ενός υψηλού μεσοπρόθεσμα NPE ratio).

Μόνο που το τενεκεδάκι είναι τρύπιο κι από μέσα όλο και κάποιοι χάνουν χρήμα. Με πρώτο και καλύτερο το ΤΜΕΔΕ, που είναι να απορεί κάποιος πώς συνεχίζει την προσπάθεια να κάνει μουαγιέν, ή το ΤΧΣ (που είναι λεφτά των φορολογούμενων).

Για την Ellington πάλι δεν πολυανησυχούμε, με δεδομένο ότι είναι και ο επενδυτής που πήρε την τιτλοποίηση δανείων της Attica, μάλλον θα έχουν κάνει τους λογαριασμούς τους, με πιο σύνθετο τρόπο.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Πλαστικά Θράκης, ο Δημήτρης Μαλάμος, Group CEO, επανέλαβε ότι ο όμιλος είναι πλήρως διασφαλισμένος ως προς την επάρκεια πρώτων υλών για την εύρυθμη λειτουργία του, τουλάχιστον με τις σημερινές συνθήκες.

Τόνισε όμως ότι όσο αυξάνονται τα κόστη, τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους. Από προμηθευτές και πελάτες εισπράττει, όπως είπε, μια αίσθηση ανησυχίας για τις εξελίξεις στο επόμενο εξάμηνο και κυρίως μετά την τουριστική περίοδο, που συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ψυχολογίας.

Με τα πρωτοβρόχια έρχονται τα δύσκολα…

 

NASDAQ: Την άλλη όψη του νομίσματος που λέγεται «sell off στην τεχνολογία» αποκαλύπτει η στήλη Lex των Financial Times.

Τη στιγμή που η μετοχή της Snap βουτούσε 43% στη Wall Street, κάποιοι short sellers έβαζαν στην τσέπη 535 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι μεμονωμένο παράδειγμα. Η εταιρεία S3 Partners υπολογίζει ότι η απόδοση για όσους ποντάρισαν σε πτώση του κλάδου της τεχνολογίας ανέρχεται σε 34% φέτος. Την ίδια περίοδο, ο Nasdaq, ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης του κλάδου, μετρά απώλειες 29%.

Τελικά παντού κρύβονται «ουρανοκατέβατα» κέρδη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v