FLEXOPACK. Πολύ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις ήταν τελικά τα περυσινά αποτελέσματα της Flexopack. Η υποχώρηση των λειτουργικών κερδών ήταν περιορισμένη, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2020.
Η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με μονοψήφιο δείκτη P/E (7,21), κάτω από τη λογιστική της αξία (P/BV στο 0,80) και αυτά για μια βιομηχανική εταιρεία με πολυεθνική παρουσία (εργοστάσια σε Ελλάδα, Πολωνία, Αυστραλία), θετικό καθαρό ταμείο και διανομή μερίσματος.
Αγκάθι για τη μετοχή, η μικρή εμπορευσιμότητα του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ.
ESG: Ορκούς πίστης στους κανόνες ESG δίνουν οι ελληνικές εταιρείες, αλλά στην πράξη… πάσχουν. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ενσωμάτωση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Σύμφωνα με έρευνα του CSR Hellas το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μόλις στο 15-17%, πολύ μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ. Στόχος που, μάλιστα, θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Με βάση τη νέα πρόταση νομοθεσίας που κατατέθηκε στις 14 Μαρτίου, μέχρι το 2027 τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% των θέσεων μη εκτελεστικών και εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών πρέπει να καλύπτεται από μέλη του υποεκπροσωπούμενου φύλου.
Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό; Η απάντηση που έδωσαν οι CEO’s στην έρευνα του CSR Hellas, είναι όχι. Το αναγνωρίζουν μεν ως ανάγκη, αλλά το αφήνουν στο πλάι για αργότερα.
PROFILE. Το σπάσιμο (split) της μετοχής στα δύο θα ψηφιστεί στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης στις 12 Μαΐου. Και μπορεί βέβαια μια τέτοια κίνηση να μην μεταβάλει την ουσία και την «πραγματική αξία» της εταιρείας, ωστόσο όλο και κάποιοι επενδυτές το βλέπουν με καλό μάτι (τόνωση εμπορευσιμότητας τίτλου, κ.λπ.). Άλλωστε, τόσες και τόσες εταιρείες του κλάδου που προηγήθηκαν σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη κίνηση, κάτι θα διαπίστωσαν και θα συνεκτίμησαν.
Πέραν αυτού, στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση θα ψηφιστεί η διανομή αυξημένου μερίσματος (0,064 ευρώ), καθώς και η συνέχιση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Άλλωστε δύο τουλάχιστον φορές κατά το παρελθόν η Profile μάζεψε πακέτα ιδίων τίτλων, τα οποία στη συνέχεια τα πούλησε σε θεσμικούς επενδυτές «γράφοντας» αξιόλογα κέρδη.
Σήμερα, η εισηγμένη κατέχει περίπου γύρω στις 96.500 δικές της μετοχές με ένα μέσο κόστος κτήσης κοντά τα 6,25 ευρώ, όταν ο τίτλος στο ταμπλό σκαρφάλωσε την περασμένη εβδομάδα λίγο πάνω από το επίπεδο των 7 ευρώ.
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ. Όταν το 2019 έκλεινε με ζημία 2,55 εκατ. ευρώ για την εταιρεία λίγοι περίμεναν ότι ένα χρόνο αργότερα θα επέστρεφε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα (+307 χιλ.) και σχεδόν κανένας ότι θα έκλεινε την περυσινή χρήση με κέρδη 2,79 εκατ. ευρώ.
Όσο και αν πολλοί εκτιμούν ότι η περυσινή κερδοφορία δεν είναι φέτος διατηρήσιμη (αν και το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε «γερά») το P/E της μετοχής με βάση τα αποτελέσματα του 2021 διαμορφώνεται στο 3,1, το P/BV στο 0,88, ενώ δραστική βελτίωση σημείωσε και ο δείκτης «καθαρός δανεισμός προς EBITDA» (στο 3,64).
Πάντως, ο καθαρός δανεισμός των 12,7 εκατ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος δεν είναι μικρός, αν συνεκτιμηθεί το μέγεθος της εταιρείας.