ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: 17 μετοχές του ΧΑ (πάνω από το 10% του συνόλου των εισηγμένων) υποχρεώθηκαν χθες σε χαμηλό δωδεκαμήνου και σε αυτές συγκαταλέγονται εταιρείες από ευρύτατη σειρά κλάδων και από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις.
Μεταξύ αυτών, οι δύο εισηγμένες που θεωρητικά σχετίζονται αμεσότερα -σε σχέση με τις υπόλοιπες- με την Ουκρανία και τη Ρωσία (Coca-Cola HBC και Sarantis), όπως επίσης και άλλα «γερά χαρτιά» της αγοράς, όπως η Τιτάν, η ΔΕΗ, η ElvalHalcor, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Lamda Development, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΟΛΠ, το Πλαίσιο και ο Όμιλος Fourlis. Μεταξύ άλλων παρατηρήθηκαν τα παρακάτω:
Τιτάν: Στα 12,36 ευρώ έκλεισε χθες ο τίτλος, όταν το καλοκαίρι του 2019 η εταιρεία είχε προσφέρει 19,64 ευρώ ανά μετοχή σε όποιον επέλεγε να μην ακολουθήσει το εγχείρημα μεταφοράς της έδρας της από την Αθήνα στις Βρυξέλλες.
Premia Properties: Κάτω από το επίπεδο του 1,44 ευρώ της δημόσιας εγγραφής που έλαβε χώρα το περυσινό καλοκαίρι.
ElvalHalcor: Έχει υποχωρήσει στo 1,732 ευρώ, όταν το περυσινό placement έγινε στα δύο ευρώ.
Ομόλογο Coral: Γύρισε κάτω από το «100» παρότι έχει κουπόνι 3% και λήγει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, δηλαδή σε κάτι περισσότερο από ένα δωδεκάμηνο.
ΔEΗ: Στα 9 ευρώ έγινε η περυσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τιμή-στόχο 14 ευρώ έδινε η Alpha Finance το φετινό Ιανουάριο, 13,7 ευρώ στη συνέχεια η Optima Bank και η Eurobank Equities μιλούσε για αγοραστική ευκαιρία τον προηγούμενο μήνα. Στα 7,765 ευρώ έκλεισε χθες ο τίτλος.
Της συγκυρίας φυγείν αδύνατον!
ΑS Company: Αν η εισηγμένη εταιρεία ρευστοποιήσει το κυκλοφοριακό της ενεργητικό (31 εκατ. στις 30/6/2021) και αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της (4,77 εκατ. ευρώ), τότε θα μπορούσε θεωρητικά να επιστρέψει στους μετόχους της 26,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο σχεδόν αποτιμάται ολόκληρη η εταιρεία στο ταμπλό του ΧΑ με βάση το χθεσινό κλείσιμο (26,8 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
ΑΔΜΗΕ: Στο καθόλου ευκαταφρόνητο 4,4% η μερισματική απόδοση του τίτλου με βάση το χθεσινό κλείσιμο και με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της εισηγμένης να είναι ανοδικές.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Διαψεύσθηκαν τελικά οι προσδοκίες όσων πίστευαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρούσε φέτος στη διανομή μερίσματος υψηλότερου από το ελάχιστα υποχρεωτικό (0,672 ευρώ).
Να θυμίσουμε ότι τέτοιου είδους σενάρια είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές της φετινής χρονιάς και είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο της μετοχής από τα 16,5-17 ευρώ που έκανε μέχρι πέρυσι τον Δεκέμβριο έως και τα 19 ευρώ, για να επιστρέψει στη συνέχεια η τιμή του τίτλου και πάλι κοντά στο επίπεδο των 17 ευρώ.
Αναμφίβολα, η τρέχουσα μερισματική απόδοση του τίτλου παραμένει αξιοπρόσεκτη (λίγο κάτω από το 4%), αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν επενδυτές (ιδίως οι παλαιότεροι) που είναι αγορασμένοι σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα τιμών από τα τρέχοντα.
VOLTON: Εν μέσω λογαριασμών ρεύματος που προκαλούν… σοκ και δέος και αντίστοιχων δυσκολιών στους παρόχους ρεύματος, ιδίως τους μικρότερους και μη καθετοποιημένους, δεν διέφυγε της προσοχής της στήλης η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για μήνυση κατά της εταιρείας.
Όπως έκανε γνωστό, έγινε αποδέκτης καταγγελιών από δημότες για χρεώσεις δημοτικών τελών με «καπέλο». Ο Κώστας Μπακογιάννης έσπευσε δε να προειδοποιήσει άλλους προμηθευτές ρεύματος να μη σκεφτούν να εκμεταλλευτούν την κρίση.
Η εταιρεία απέδωσε σε τεχνικό σφάλμα τους λανθασμένους υπολογισμούς των τελών «σε μικρό ποσοστό λογαριασμών», σημειώνοντας ότι η διαφορά θα προσμετρηθεί στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Η υπόθεση θα κριθεί φυσικά στη Δικαιοσύνη. Είναι, πάντως, άλλος ένας πονοκέφαλος για τους μετόχους της εταιρείας και εφοπλιστές Μπάκο-Καϋμενάκη, που έχουν ανοιχτά πολλά μέτωπα στη γνωστή σε όλους κόντρα για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Κατά τη λαϊκή ρήση, «όλα τά 'χε η... Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε»!