ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Μέσα στον μήνα, θα ολοκληρωθεί, όπως μαθαίνει η στήλη, η εξαγορά των Μύλων Χατζηκρανιώτη από τους Μύλους Λούλη. Δηλαδή 18 και πλέον μήνες μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού.
Ο Νίκος Λούλης απέκτησε έναντι 1,05 εκατ. ευρώ τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα της πτωχευμένης Μύλοι Χατζηκρανιώτη. Τα μηχανήματα, όπως μαθαίνει η στήλη, θα μεταφερθούν στον μύλο της Μύλοι Λούλη στη Βουλγαρία, ενώ το ακίνητο θα βγει προς πώληση.
Με αυτή την εξαγορά, ο νεαρός επιχειρηματίας απέκτησε μηχανήματα 10ετίας που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και «έκοψε» τον δρόμο σε όποιον επίδοξο επενδυτή ήθελε να μπει ή να επεκτείνει τη θέση του στον κλάδο.
OΛΘ: Χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν βρίσκουν λόγο για τον οποίο ο ΟΛΘ θα άλλαζε σημαντικά τη μερισματική του πολιτική, εξαιτίας των επικείμενων επενδύσεων που σχεδιάζει. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης που απλώνεται σε βάθος ετών, είναι της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, όταν στο ταμείο της υπάρχουν ήδη 107 εκατ. ευρώ (στοιχεία 30/6/2021). Επιπλέον, κάποιο μικρό τμήμα του project θα μπορούσε να επιχορηγηθεί και φυσικά δεν θα πρέπει να παραβλέπονται ούτε οι μελλοντικές θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές του ΟΛΘ αλλά ούτε και η δυνατότητα δανεισμού του.
Η ουσία είναι πως η εισηγμένη μοίρασε πέρυσι 1,42 ευρώ ανά μετοχή (το 70% των καθαρών κερδών της χρήσης 2020), οδηγώντας σε μια μερισματική απόδοση κοντά στο 5,5% με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ. Επιπλέον, στο εννεάμηνο του 2021 εμφάνισε αυξημένο κύκλο εργασιών (από 52,7 στα 57,1 εκατ. ευρώ) και βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία (EBIT από 16,9 στα 19,57 εκατ. ευρώ), με ό,τι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να σημάνει για τη φετινή χρηματική διανομή προς τους μετόχους.
ΥΓ1: Μέσω του δρομολογούμενου επενδυτικού προγράμματος, θα υπερδιπλασιαστεί το capacity της εισηγμένης εταιρείας στο μέτωπο των εμπορευματοκιβωτίων.
ΥΓ2: Σχετικά με τα σενάρια που ακούγονται περί πώλησης της εταιρείας, ο βασικός της μέτοχος (όμιλος Σαββίδη) έχει αγοράσει αρχικά από το Ελληνικό Δημόσιο μειοψηφικό ποσοστό προς 34 ευρώ ανά μετοχή και προχώρησε πέρυσι σε δημόσια πρόταση προς 26,5 ευρώ, ο τίτλος διαπραγματεύεται σήμερα στα 25,8 ευρώ.
JEFF BEZOS: Εχουν και οι πλούσιοι προβλήματα. Πάρτε για παράδειγμα τον επικεφαλής της Amazon. Χτίζει ένα τεράστιο σούπερ γιοτ, μήκους 417 ποδών με τον κωδικό Y721, σε ένα από τα πλέον γνωστά ναυπηγεία της Ολλανδίας.
Η κατασκευή τελειώνει και σύντομα θα μπορεί να ξεχυθεί στους ωκεανούς. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διασχίσει το Ρότερνταμ και μια διάσημη γέφυρα γνωστή ως De Hef. Είναι σιδερένια, μπορεί να σηκωθεί 130 πόδια, αλλά αυτό δεν φτάνει, ώστε να περάσουν από κάτω τα τρία τεράστια κατάρτια του γιοτ.
Βέβαια, όταν είσαι κροίσος βρίσκεις και λύσεις. Οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να διαλύσουν προσωρινά το κεντρικό της τμήμα το καλοκαίρι, ώστε να γίνει η δουλειά…
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και να που ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκτησε το παρατσούκλι «κραταιός Νικόλας», μετά από έναν διάλογο που ήταν για γέλια(;) ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και στη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη.
Ο διάλογος διημείφθη στη συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την εκρηκτική ακρίβεια, ενώ την αφορμή έδωσε άρθρο του κ. Ανδρουλάκη για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, θέλοντας να το αποδομήσει, είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης ακολουθεί συνταγή Ωραίας Ελένης. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει περιγραφή της Ωραίας Ελένης. Ο καθένας στην Ιλιάδα ονειρεύεται όπως θέλει την Ωραία Ελένη. Βοηθάει για λίγο στην πολιτική. Αλλά να γιατί το κάνει (ο κ. Ανδρουλάκης): Γιατί μόλις έγραψε το πρώτο άρθρο τον τσακώσαμε. Εκθειάζει την Πορτογαλία με 1,3 πληθωρισμό και όχι την Ελλάδα με 1,2. Συνεχίστε να λέτε και να γράφετε τέτοια και θα τα πάμε πολύ καλά».
Προς υπεράσπιση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ έσπευσε η κα Λιακούλη, απαντώντας: «Δεν είναι η "Ωραία Ελένη" αλλά "κραταιός Νικόλας". Χωνέψτε το. Αυτός είναι ο πρόεδρός μας. Καταλαβαίνω όσα λέτε, αλλά δείχνουν τη φουρτούνα σας».
Ο κ. Γεωργιάδης, φυσικά, δεν άφησε την απάντηση να πέσει κάτω: αφού διευκρίνισε ότι «δεν έχω να χωρίσω πολλά με το ΚΙΝΑΛ», διότι «δώσαμε πολλές μάχες μαζί, ασχέτως εάν εσείς τώρα το ξεχνάτε», πρόσθεσε ότι του αρέσει τόσο πολύ ο όρος «κραταιός Νικόλας» που θα τον χρησιμοποιεί εφεξής.