ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Η στήλη είχε προειδοποιήσει ήδη από τις 23 του μηνός για την επέλαση της Ομικρον, ενόψει των «τμηματικών» μέτρων της κυβέρνησης, ενώ την επόμενη μέρα, την περασμένη Παρασκευή, στοιχειοθετήσαμε, με βάση τα λεγόμενα επιστημόνων και τους αριθμούς, ότι η νέα μετάλλαξη ήδη «σάρωνε» στη χώρα μας.
Χθες Δευτέρα, οι αριθμοί ήταν αμείλικτοι. Μέσα σε μία εβδομάδα (τελευταίες επτά μέρες, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά), τα ημερήσια κρούσματα και η θετικότητα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από… 50%.
Ναι, σε επτά ημέρες. Δύο εκ των οποίων μάλιστα (ανήμερα Χριστούγεννα και Κυριακή των Χριστουγέννων) είναι μέρες χαμηλής προσέλευσης για τεστ, με αποτέλεσμα τη μία να έχουμε «μόνο» 4.036 κρούσματα, ενώ χθες είχαμε 9.284 κρούσματα (ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα μας), με μόνο 95.000 τεστ και θετικότητα που έφτασε το… 9,76%.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε, οι επόμενες μέρες αναμένεται ότι θα είναι χειρότερες, ενώ μέχρι την εφαρμογή των νέων μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση υπάρχει ένα «κενό» επτά ημερών, έντονης κινητικότητας και διασκέδασης.
Εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του καθενός να προστατεύσει όσο το δυνατόν καλύτερα, τουλάχιστον τον εαυτό και τους οικείους του.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΙΙ: «Εξερχόμαστε από το 4ο κύμα», είπε χθες ο πρωθυπουργός, αισθανόμαστε όμως υποχρεωμένοι να… διαφωνήσουμε. Με 629 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία, δηλαδή μείωση κατά μόλις 12% σε σχέση με το τελευταίο υψηλό του κύματος και με μέσο όρο κρουσμάτων, τις τελευταίες επτά ημέρες, πίσω στις 6.615, αριθμό που θυμίζει τις πιο «μαύρες» μέρες του Νοέμβρη, το κύμα της Δέλτα ενώνεται με αυτό της Όμικρον.
Κι εδώ βρίσκεται ο μέγιστος κίνδυνος για το ήδη διαλυμένο ΕΣΥ, όπως φωνάζει εδώ και μέρες ο έρημος ο Καπραβέλος, με πιθανή συνέπεια περαιτέρω έκρηξη της υπερβάλλουσας θνητότητας.
Ας ελπίσουμε η Όμικρον να είναι πολύ πιο ελαφριά από τη Δέλτα, γιατί με τόσους ανεμβολίαστους, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα…
ΥΓ: Προσέξτε επίσης και το disruption που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομική δραστηριότητα, άνευ λοκντάουν, όχι μόνον ο φόβος των πολιτών αλλά και το πλήθος των κρουσμάτων και των «άμεσων επαφών» τους λόγω της ανάγκης για απομόνωση, όπως καταγράφηκε και από το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.
ΝΔ: Άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς; Σκληρότερος όλων στην κριτική του για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία αποδεικνύεται ο… Γιώργος Κύρτσος!
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επανήλθε χθες με ένα τουίτ που αποκαλεί τα κυβερνητικά μέτρα… «δήθεν μέτρα»:
Από κοντά και ο χιουμορίστας Μάνος Βουλαρίνος του ΣΚΑΪ, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα καυστικός σε σειρά θεμάτων (όπως ο μη εμβολιασμός των αστυνομικών). Ο κ. Βουλαρίνος δεν μασάει τα λόγια του για τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, με τελευταίο το σπαρταρτιστό χθεσινό τουίτ.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΙΙΙ: Η ενημέρωση, με θεσμικά χαρακτηριστικά, δεν μοιάζει το πιο δυνατό χαρτί της κυβέρνησης. Οι διαρροές και το πλεόνασμα των τηλεοπτικών εμφανίσεων από πλευράς υπουργών δεν καλύπτουν το κενό. Αντίθετα, το κάνουν να φαντάζει τεράστιο.
Οι προσωπικές εκτιμήσεις, που ανατρέπονται σε λίγες μέρες ή ώρες, δεν μπορούν να θεωρηθούν ενημέρωση, με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η συγκυρία. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει ως «θόρυβο διαρκείας».
Χαμένοι από το έλλειμμα στην ποιοτική πληροφόρηση δεν είναι μόνον οι πολίτες. Είναι και η επιστημονική κοινότητα, η οποία αναζητεί στοιχεία για την πανδημία και δεν τα βρίσκει. Οι πηγές είναι λίγες.
Επιδημιολογικά δεδομένα παρέχονται μέσω του ημερήσιου επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ, με έναν αμφιλεγόμενο και συχνά προβληματικό τρόπο. Χρήσιμα, πλην λίγα, είναι και τα δεδομένα που παρέχονται από τη βάση COVID19.gov.gr, η οποία αποκαλείται «Κεντρικός Κόμβος Πληροφόρησης της Κυβέρνησης» για την Covid. Σε αυτόν, μπορούν να αναζητηθούν στοιχεία για τις εισαγωγές ασθενών, για τα εξιτήρια και για την πληρότητα κλινών Covid και ΜΕΘ.
Με αυτές τις μετρημένες επιλογές, δεν θα μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε πως ο «Κεντρικός Κόμβος Πληροφόρησης της Κυβέρνησης» έχει να δώσει στοιχεία εισαγωγών και εξιτηρίων από τις 16 Δεκεμβρίου! Φαίνεται πως κάποιοι επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους από πολύ νωρίς. Θα περιμέναμε να επανέλθουν μετά τα Χριστούγεννα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη...
Δεν πτοήθηκαν από την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, ούτε από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Θεωρούν, μάλλον, πως οι εισαγωγές και τα εξιτήρια σε μία τέτοια περίοδο δεν έχουν αξία. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε αδιάκριτοι, το «πάγωμα» του... Κόμβου θυμίζει τη γενικότερη τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα: όλα γίνονται (εάν τελικά γίνουν) με καθυστέρηση.