ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ: Στην έκθεση των θεσμών μαθαίνουμε ότι γύρω από τον Φορέα Ακινήτων που θα αποκτήσει τις κατοικίες των αδύναμων νοικοκυριών που έχουν κόκκινα δάνεια (σ.σ. η λειτουργία του αναμένεται στα μέσα του 2022) παραμένει μια κρίσιμη εκκρεμότητα: η ταξινόμηση.
Όπως εξηγείται, αν ταξινομηθεί ως οντότητα στη «γενική κυβέρνηση», θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος στην περίοδο προ της έναρξης λειτουργίας του.
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Λήγει στα μέσα του 2022 η περίοδος που η χώρα μας θα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία. Ενόψει της επιστροφής στην… κανονικότητα, οι θεσμοί σπεύδουν να διαμηνύσουν ότι η πιο αξιολόγηση που μόλις ολοκληρώθηκε, αποσκοπούσε στο να ξεκαθαριστεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που υποσχεθήκαμε και εκκρεμούν.
Για να μην ξεχνιόμαστε…
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ: Δεν «ξέφυγαν» από την Κομισιόν οι αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας το καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού. «Η αβεβαιότητα (σ.σ. για τα δημοσιονομικά και την οικονομία) παραμένει υψηλή, ειδικά σε σχέση με την πρόσφατη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το καλοκαίρι», σημειώνει η έκθεση.
ΦΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Χαρακτηριστικά μονιμότητας λαμβάνει η «κίτρινη κάρτα» των δανειστών σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου. Τη βλέπουμε σε κάθε μεταμνημονιακή έκθεση. Η 11η δεν ήταν εξαίρεση. «Σε κάποιες περιπτώσεις, η πρόοδος ήταν πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν. Ο ρυθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου δεν αυξήθηκε», επισημαίνει.
Και πώς να μη γίνει η «παρατήρηση», δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί να τις μειώσει στα 500 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου και αυτές ήταν 900 εκατ. ευρώ!
Σε αυτό τον τομέα, η αξιοπιστία πάει περίπατο, καθώς στην προηγούμενη επίσκεψη των θεσμών είχε γίνει εκτεταμένη επαναξιολόγηση της στοχοθεσίας.
ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: Σημαντικά τα βήματα σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, λέει η Κομισιόν.
«Ατυχές», ωστόσο, το γεγονός πως ο νέος ποινικός κώδικας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και όχι στα μέσα Σεπτεμβρίου όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση…
ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΛΙΟΣ: Παραμένει «δημοσιονομικό ρίσκο» το τεράστιο ποσό που διεκδικεί από την ΕΤΑΔ ο όμιλος Μαντωνανάκη. Υπενθυμίζεται ότι του έχουν επιδικασθεί, με σειρά δικαστικών αποφάσεων, συνολικά 620 εκατ. ευρώ και αναζητείται λύση…
EFOOD: Έως και case study στις πανεπιστημιακές σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων θα μπορούσε να γίνει η περίπτωση της όντως δυναμικής εταιρείας, για το πώς κατάφερε «πυροβολώντας το πόδι της» να ρίξει το reputation της στα τάρταρα, απέναντι στον πελάτη-κοινή γνώμη, αλλά και να βρεθεί στο επίκεντρο μιας απόλυτα αρνητικής για εκείνη πολιτικής αντιπαράθεσης.
Κι αυτό ελάχιστο διάστημα μετά την εκτόξευση των οικονομικών επιδόσεών της μέσα στην πανδημία. Και σε μια περίοδο που οι αποκαλούμενοι «ντελιβεράδες» μετατράπηκαν σε μικρούς ήρωες της καθημερινότητας του lockdown.
To γενικότερο δίδαγμα, που αφορά πολύ περισσότερες εταιρείες, έχει να κάνει όχι μόνο με τη δύναμη των social media αλλά και με την ευαισθησία που έχει πλέον η κοινή γνώμη σε τέτοιου είδους «εργατικά θέματα».
Ιδίως όταν ένας πολυεθνικός πλέον (σε ιδιοκτησία) Γολιάθ εμφανίζεται να στρέφεται ενάντια σε «μεροκαματιάρηδες», ενώ τα οικονομικά του πάνε «πρίμα». Διότι ακριβώς αυτή ήταν η εικόνα που πέρασε στη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ESG (Environmental, Social, Governance) δεν είναι απλώς ένα ακρωνύμιο για να συζητιέται στα “boards” ή στις επενδυτικές επιτροπές -και να πλασάρεται σε δείκτες. Είναι «τάση» και στον κόσμο, άσχετα από το αν γνωρίζει το ακρωνύμιο.
Κι όπως αποδείχτηκε, ενίοτε… «δαγκώνει άσχημα».