Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2021

Η υπερβάλλουσα διεθνώς ρευστότητα, ο ΔΕΔΔΗΕ και τα επόμενα deals

Η υπερβάλλουσα διεθνώς ρευστότητα, ο ΔΕΔΔΗΕ και τα επόμενα deals

Τους τελευταίους μήνες, τα private equity funds «ζορίζονται», σε διεθνές επίπεδο, να επενδύσουν τα τεράστια νέα κεφάλαια, που «σήκωσαν» από επενδυτές, λίγο μετά το χαρακτηρισμό της Covid-19 ως πανδημία.

Ποντάροντας σε ευκαιρίες, που θα δημιουργούσαν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, στις ώριμες αγορές, τα funds έσπευσαν να «κλειδώσουν» πρωτόγνωρου ύψους κεφάλαια, σημαντικό μέρος των οποίων δεν έχει ακόμη επενδυθεί καθώς η κρίση δεν προκάλεσε τους τριγμούς, που ανέμεναν.

Πρόκειται για κατάσταση αντίστοιχη, ίσως και χειρότερη, από αυτή της περιόδου 2006-07, η οποία οδηγεί, αφενός στην αύξηση των πολλαπλασιαστών, με τους οποίους είναι πρόθυμα τα private equity funds να αποτιμήσουν επενδυτικές περιπτώσεις (σ.σ. ενδεικτική περίπτωση η βρετανική Morrison Supermarkets), αφετέρου «σπρώχνει» ένα μικρό κομμάτι της πλεονάζουσας ρευστότητας και σε… άνυδρες περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική.

Το πρώτο ισχυρό δείγμα της νέας κατάστασης αποτελεί η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ. Η Macquarie αποτίμησε τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 1,4 φορές τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (WACC), όταν ο ΑΔΜΗΕ, προ Covid-19, είχε αποτιμηθεί περίπου 1 φορά.

Το equity value των 1,31 δισ. ευρώ είναι επίσης υψηλό, αν και στην αγορά, το προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν δημοσιεύματα για προσφορά 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίζουν, αν αναφερόταν σε Enterprise Value ή σε Equity Value. Πιθανώς επομένως να έχουν δημιουργηθεί λανθασμένα υψηλότερες προσδοκίες.

Το αντάλλαγμα, που έβαλε στο τραπέζι η Macquarie, δείχνει ότι η απόσταση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ το πού αποτιμούσαν τα funds τις εγχώριες επιχειρήσεις και τι ανταλλάγματα ζητούσαν οι επιχειρηματίες, μπορεί να καλυφθεί. Αυτή η συνθήκη, αν δεν υπάρξουν ανατροπές στη μεγάλη εικόνα, ανοίγει το δρόμο για να δούμε και άλλα mega-deals (σ.σ. μεγάλα για τα εγχώρια δεδομένα).

Στο επίκεντρο των funds βρίσκονται, ήδη, εξωστρεφείς επιχειρήσεις, εταιρείες με περιφερειακό αποτύπωμα, κλάδοι με καθαρά εγχώρια δραστηριότητα, όπως οι αλυσίδες super markets και τέλος εταιρείες λιανεμπορίου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. σημαντικό χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων).
Αλλά και για τις υπόλοιπες, η πλεονάζουσα ρευστότητα μπορεί να φέρει διεξόδους.

Ιδιαίτερα αν τα εγχώρια private equity funds αξιοποιήσουν το κλίμα, στήνοντας νέα funds για επενδύσεις μεγαλύτερου μεγέθους, ώστε να πιάνουν πλέον και αποτιμήσεις εισηγμένων εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v