ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Με ρυθμούς που ξεπερνάνε τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και κόστος χαμηλότερο από αυτό που είχε προδιαγραφεί εκτελείται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το πλάνο μείωσης των NPEs της Πειραιώς.
Με την ολοκλήρωση των συναλλαγών Phoenix και Vega και τη δρομολόγηση της συναλλαγής Sunrise 1 η στόχευση είναι για μείωση των NPEs κατά πάνω από €13 δισ. Ετσι, ο δείκτης NPEs διαμορφώνεται στο 23% περίπου από 46% το πρώτο τρίμηνο.
Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται και οι συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων leasing και ναυτιλιακών NPEs, συνολικού ποσού €1,1 δισ.
To χαρτοφυλάκιο leasing με την κωδική ονομασία Sunshine αναμένεται να λάβει δεσμευτικές προσφορές περί τα μέσα Αυγούστου, ενώ το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων Dory βρίσκεται στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες αναμένονται αρχές Αυγούστου.
Στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δυο πωλήσεις…
ΔΕΙΚΤΗΣ. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ επενδυτικό κοινό, όμως υπάρχει ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE-Med, που αποτελείται από εκατό μετοχές: 64 από το Ισραήλ, 21 από την Ελλάδα και 5 από την Κύπρο.
Με βάση την τελευταία αναθεώρηση του Ιουνίου, από το ΧΑ έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο δείκτη οι τίτλοι των εταιρειών ΟΤΕ, Coca-Cola HBC, ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, TITAN, Viohalco, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Sarantis.
Από κυπριακής πλευράς έχουμε τις εισηγμένες στο ΧΑΚ Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Τσιμεντοποιεία Βασιλικού, Logicom και Petrolina.
GAP. Ανανεώθηκε πρόσφατα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η σύμβαση δικαιόχρησης (franchise agreement) της Gap για την ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα υπογράφτηκε συμφωνία παράτασης της σύμβασης για αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των σημάτων GAP και BANANA REPUBLIC στην Ελλάδα που έληγε 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με πηγή στο περιβάλλον της διοίκησης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, καλύπτει περίοδο για 8-9 χρόνια.
Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική «2023 Power Plan» της αμερικανικής Gap που προβλέπει νέο μοντέλο δραστηριότητάς στην Ευρώπη και κλείσιμο όλων των εταιρικών καταστημάτων. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, επηρεάζει τώρα τη Βρετανία και την Ιρλανδία, όπου η Gap θα διατηρήσει παρουσία μόνο μέσω e-shop.
Η καθυστέρηση στην υπογραφή νέας σύμβασης με την ελληνική εταιρεία δημιούργησε εύλογη ανησυχία την ώρα που η πολυεθνική προχωρά σε τέτοιας κλίμακας μετασχηματισμό.
Ολα όμως κύλησαν ομαλά...