ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: «Είμαστε πέμπτη χώρα στην ΕΕ σε πληθυσμό πλήρως εμβολιασμένο», είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η δήλωση ήρθε λίγη ώρα αφότου ο Ακης Σκέρτσος, στην παρουσίαση της «Freedom Pass», παρουσίασε κάρτα στην οποία η χώρα μας βρισκόταν στην έβδομη θέση στην Ευρώπη (με 33,9%) σε ποσοστό πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (προηγούνται Μάλτα, Ουγγαρία, Κύπρος, Λιθουανία, Γερμανία και Ισπανία), επικαλούμενος το ourworldindata.
Και για να μην παίζουμε την κολοκυθιά, ας δούμε τα στοιχεία του ECDC: το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων (άνω των 18 ετών) είναι 37,4% και η χώρα μας βρίσκεται στη 14η θέση. Παράλληλα μας κατατάσσει 18ους με κριτήριο τη χορήγηση της πρώτης δόσης.
Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι απαιτείται ένα καλοκαιρινό σπριντ, αν πρόκειται να αποφύγουμε το κακό σενάριο που περιέγραψε χθες στο iatronet.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης…
ΕΣΤΙΑΣΗ: Όσο και να πιεστεί το σύστημα αξιολόγησης των αιτημάτων των επιχειρήσεων της εστίασης, ώστε οι τελευταίες να λάβουν κεφάλαια στήριξης για την επανεκκίνησή τους (ναι, για το ξεκίνημα που έγινε 1η Μαΐου μιλούμε), είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή την εβδομάδα, δεν πρόκειται να κληθούν στο ταμείο 10.000 επαγγελματίες, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο χρόνος που θα γίνει αυτό, θα είναι… περισσότερος, αφού έως και χθες, 28 Ιουνίου, είχαν εγκριθεί συνολικά 853 αιτήσεις, προϋπολογισμού 14,4 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα χθες, υπεγράφη η απόφαση (δεύτερη κατά σειρά) του ειδικού γραμματέα διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ Γιώργου Ζερβού για την ένταξη στο πρόγραμμα 449 αιτήσεων, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ. Η πρώτη απόφαση ένταξης, που αφορούσε την έγκριση 404 αιτήσεων, προϋπολογισμού 7,35 εκατ. ευρώ, υπεγράφη από τον κ. Ζερβό στις 17 Ιουνίου.
Με βάση τα παραπάνω, μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για ευσεβείς πόθους. Οι επόμενες μέρες δεν φτάνουν ούτε για να… δακτυλογραφηθούν τα ονόματα των δικαιούχων!
ΔΑΝΕΙΑ: Τα χρόνια περνούν, οι μήνες επίσης και η γκρίνια για τις χορηγήσεις -που δίνουν ή δεν δίνουν οι τράπεζες- καλά κρατεί. Η κυβέρνηση ενόψει και των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει στηρίξει πάρα πολύ τις τράπεζες -μία τα swaps, μία οι Γέφυρες κ.ά.-, τώρα τις καλεί να κάνουν κι αυτές το καθήκον τους, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, χωρίς όμως την «αβάντα» του δημοσίου, όπως είδαμε να γίνεται από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, με τα διάφορα προγράμματα εγγυήσεων.
Τώρα λοιπόν οι τραπεζίτες θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν νέα δάνεια και όπως λένε και στην οδό Νίκης, όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών, τα νέα αυτά δάνεια πρέπει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό να δοθούν προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι στους ίδιους και τους ίδιους…
Από την πλευρά τους, οι CEOs των τραπεζών απαντούν ότι δίνουν δάνεια σε όποιον επιχειρηματία είναι βιώσιμος και η επιχείρησή του έχει προοπτικές.
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα (πανηγυρικά, αν κρίνουμε από το δελτίο Τύπου προαναγγελία της τηλεδιάσκεψης) στο διαδικτυακό ραντεβού που έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις διοικήσεις, στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αλλά και με την ηγεσία των Επιμελητηρίων.
Όσο για το τι θα γίνει επί της ουσίας, η στήλη δεν κάνει ποτέ επίφοβες εκτιμήσεις…