ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Πολύ καλά νέα ακούγονται από το μέτωπο της Βιοκαρπέτ και ιδίως από τη θυγατρική της Exalco. Ειδικότερα, η πολύ καλή πορεία των πωλήσεων που σημειώθηκε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο (+38%) συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Επίσης, η ζήτηση στην αγορά (Ελλάδα και εξωτερικό) είναι τόσο αυξημένη, έτσι ώστε η Exalco να έχει εξασφαλισμένες παραγγελίες για αρκετούς ακόμη μήνες και μάλιστα σε σαφώς ικανοποιητικές τιμές πώλησης (με δεδομένη και την άνοδο του αλουμινίου κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο).
Παράλληλα, οι επενδύσεις τόσο στο μέτωπο του προφίλ αλουμινίου όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζονται, με τη συνολική ισχύ του ομίλου να αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, όπως και τα σχετικά έσοδα που προκύπτουν.
Από τη στιγμή που πέρυσι ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε εν μέσω πανδημίας να κλείσει τη χρονιά με θετικό πρόσημο (+219 χιλ. ευρώ), κάποιοι έχουν ήδη βγάλει τα κομπιουτεράκια και μιλούν φέτος για «κέρδη από τις παλιές, καλές εποχές».
FLEXOPACK: Μεταξύ των θεμάτων της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης της Flexopack περιλαμβάνεται και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν ως ανεξάρτητα μέλη και δύο πολύ γνωστά ονόματα στην επιχειρηματική και χρηματιστηριακή κοινότητα.
Πρώτον, η Αλίκη Μπενρουμπή (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πάλαι ποτέ εισηγμένης εταιρείας Μπενρουμπή), της οποίας η θητεία θα ανανεωθεί. Δεύτερον, ο Γιάννης Τσουκαρίδης, μέχρι πρότινος βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο ΧΑ Paperpack, ο οποίος εισέρχεται για πρώτη φορά στο Δ.Σ. της Flexopack.
ΥΓ: Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στους μετόχους τη διανομή μερίσματος ύψους 0,087 ευρώ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου (έναντι 1, 48 δισ. κατά την αντίστοιχη ημερομηνία του 2020) το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), περιουσία που ουσιαστικά ανήκει σε Έλληνες εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.
Όπως μάλιστα όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα μεγαλώσει κατά πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια: Όχι μόνο γιατί αναμένεται να ενεργοποιηθούν στην πράξη ΤΕΑ που έλαβαν άδειες σχετικά πρόσφατα, αλλά και επειδή μετά τη Εurobank, εκτιμάται ότι επιπλέον έξι με εννέα σχετικές αιτήσεις αδειοδότησης θα εγκριθούν από τις Αρχές έως το τέλος του 2021.
Βλέποντας τη διάρθρωση του ενεργητικού των ΤΕΑ, διαπιστώνει κάποιος ότι οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων (οι οποίες συχνά ενισχύονται και με εισφορές των εργοδοτών) είναι κατά μέσο όρο τοποθετημένες σε συντηρητικά χαρτοφυλάκια και κυρίως σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και καταθέσεις. Διαπιστώνει επίσης ότι πάνω από το 50% του ενεργητικού είναι τοποθετημένο σε τίτλους του εξωτερικού!
Δηλαδή στα ΤΕΑ βλέπουμε ό,τι και στα αποθεματικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών (αυτά υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ): Έλληνες αποταμιευτές δανείζουν μέσω ομολόγων και λοιπών τίτλων χώρες και επιχειρήσεις της Κεντρικής-Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής, με χαρακτηριστική ατάκα παράγοντα της ασφαλιστικής αγοράς να λέει ότι «εμείς δανείζουμε τη… Μέρκελ και τον Μπάιντεν»!
Τον σχετικό προβληματισμό είχε εκφράσει στις αρχές της φετινής χρονιάς και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θεωρεί ως στοίχημα να μπορέσει μελλοντικά ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργητικού των ΤΕΑ να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές επενδύσεις στην Ελλάδα, προς όφελος της οικονομίας και των θέσεων απασχόλησης σε αυτή.
Πολύ σωστή η προσέγγιση, ωστόσο οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις κρίνονται σε βάθος χρόνου όχι εκ των προσεγγίσεων, αλλά εκ του αποτελέσματος…