Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 2 2021

Οι… νοικάρηδες του πτωχευτικού, οι μνηστήρες του «Μικρού Ελληνικού» και σφηνάκια για Λούλη και Ανδρομέδα

Οι… νοικάρηδες του πτωχευτικού, οι μνηστήρες του «Μικρού Ελληνικού» και σφηνάκια για Λούλη και Ανδρομέδα

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Χωρίς μεγάλες ειδήσεις εξελίχθηκε η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Μύλοι Λούλη.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις αλεύρων παρουσιάζουν άνοδο στη Βουλγαρία και οριακή πτώση στην Ελλάδα, ενώ ενισχυτικά θα επιδράσει φέτος και ο κλάδος εμπορίας δημητριακών.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, τώρα, ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών αποδίδεται στην προσπάθεια αποχώρησης της αυστριακής Goodmills, που κατείχε γύρω στο 4,8%, ενώ για την ταυτότητα των αγοραστών ακούγονται διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων και ενός γνωστού από την Ινδία.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αυστριακοί έψαχναν εδώ και πολύ καιρό να αποεπενδύσουν από την ελληνική εταιρεία, επηρεάζοντας έτσι και την τρέχουσα τιμή της μετοχής της.

Οι «οπαδοί» του χαρτιού ελπίζουν πως σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Αυστριακών, θα μπορούσε να δοθεί χώρος στη μετοχή για καλύτερα νούμερα.

Οψόμεθα…

 

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Σαφώς ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου της Alpha Trust Ανδρομέδα, η μετοχή της οποίας έχει καταγράψει την τελευταία πενταετία άνοδο 118% πέραν των μερισμάτων που διένειμε κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η εισηγμένη ΑΕΕΧ επενδύει σε ελληνικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο σαφώς διαφοροποιημένο από αυτό του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, βασισμένο κυρίως σε τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και περιορισμένες αγοραπωλησίες τίτλων.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι από πέντε μεγαλύτερες μετοχικές τοποθετήσεις του χαρτοφυλακίου της Alpha Trust Ανδρομέδα (κατά σειρά Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, ΕΛΒΕ και Μυτιληναίος), σχεδόν όλες κατέγραψαν κατά την τελευταία πενταετία αξιοζήλευτες αποδόσεις (πέραν των μερισμάτων που διένειμαν), όπως άλλωστε φαίνεται και στον παρατιθέμενο πίνακα.

 ΚΥΠΡΟΣ: Για μια ακόμη χρονιά, τα μερίδια των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο περιορίστηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, στον κλάδο ζωής η Prime του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά κατέχει το 6,1% της αγοράς (από 6,9% το 2019), η Altius (προέκυψε από την εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής) το 4,4% (από 3,9%) και η Εθνική το 3,2% (3,0%).

Ανάλογη περίπου η κατάσταση και στους γενικούς κλάδους: Altius 4,3%, Εθνική 3,4%, Υδρόγειος 3%, Prime 2,3%, Interamerican (μόνο στον κλάδο οχημάτων μέσω της Anytime) 1,3% και Allianz 0,6%.

 

ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Τα εύσημα της Κομισιόν για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει η έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα, στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως μαθαίνει η στήλη, θα μας ενημερώνει ότι ο φορέας που θα αγοράζει τα σπίτια των «φτωχών», επιτρέποντάς τους να μένουν πληρώνοντας ενοίκιο (με δικαίωμα επαναγοράς μετά από χρόνια), θα πάρει πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο αναμενόταν. Και έτσι οι ιδιοκτήτες θα γίνουν... νοικάρηδες. 

Η καθυστέρηση δεν επηρεάζει την εφαρμογή των άλλων πτυχών του νόμου που τέθηκε σε ισχύ χθες, εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί.

Ενα από τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν πάντως σε ό,τι αφορά τον φορέα είναι το γεγονός ότι το σχήμα εμπεριέχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, αν «κατηγοριοποιηθεί» εντός της Γενικής Κυβέρνησης.

Ετσι, οι αρμόδιοι πιέζονται να βρουν τρόπο να το θέσουν σε ισχύ με τρόπο που θα μηδενίζει αυτό τον κίνδυνο.

 

ΕΡΓΑ: Σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου βρίσκονται τα εταιρικά σχήματα που προκρίθηκαν στη β’ φάση του διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, έργο προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τις ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Μυτιληναίο, ο οποίος αν και αρχικά συνέπραξε με το ισπανικό γκρουπ Acciona, συνεχίζει πλέον με την Intertoll Europe ZRt.

Ο ελληνικός όμιλος ενημέρωσε εγκαίρως και σε προβλεπόμενο χρόνο για την αλλαγή στο κοινοπρακτικό σχήμα (μετά την αποχώρηση της Acciona), με την αρμόδια υπηρεσία του υπ. Υποδομών να την κάνει δεκτή.

Στη νέα κοινοπραξία, η Μυτιληναίος θα κατέχει ηγετικό ποσοστό έναντι της Intertoll, ενώ στην προηγούμενη φάση, το σχήμα ήταν 50%-50% με τους Ισπανούς.

 

ΜΙΝΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Απαραίτητη κρίθηκε η παράταση για τον «one off» διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου. Αιτία το αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για περισσότερο χρόνο επεξεργασίας των τελικών δεσμευτικών τους προσφορών.

Σημειώνεται ότι για το ακίνητο 345 στρεμμάτων στην Κρήτη έχει ήδη εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το ΕΣΧΑΔΑ της αξιοποίησης, οπότε τυπικά και ουσιαστικά δεν υπάρχει θεσμικό εμπόδιο προώθησης του διαγωνισμού.

Σε εκκρεμότητα πάντως βρίσκεται η αποτίμηση του ακινήτου από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή. Το ΤΑΙΠΕΔ έτρεξε τη διαδικασία αναζήτησης φορέα που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη εργασία, με τον σχετικό διαγωνισμό να λήγει στις 24 Μαΐου.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν κατακυρώθηκε, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο ανεξάρτητος εκτιμητής έχει προθεσμία τριών εβδομάδων, ώστε να παραδώσει την έκθεσή του, γεγονός που με πρόχειρες εκτιμήσεις μάς πάει τουλάχιστον στα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για το ακίνητο έληγε στις 15 Ιουλίου και παρατάθηκε πλέον για τις 15 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας και τη νεκρή περίοδο του θέρους.

Κατά τα λοιπά, το κατ’ αρχάς επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό, με 10 υποψήφιους επενδυτές να έχουν συνάψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας και να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του διαγωνισμού. Το κατ' αρχάς υψηλό ενδιαφέρον για το φιλέτο της Κρήτης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «μίνι Ελληνικό», δεδομένου ότι αφορά στην τουριστική και οικιστική ανάπτυξη παραλιακού μετώπου, με πρόβλεψη για δημιουργία και καζίνο, προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Κατά πληροφορίες, ήδη εγχώρια συμφέροντα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Dimand κ.ά.) αλλά και ξένοι όμιλοι χωρίς πρότερη παρουσία στην ελληνική αγορά έχουν δηλώσει παρόντες.

 

ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Πέντε από τα αρχικά έξι επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού θα διεκδικήσουν το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% ελληνικό δημόσιο και 35% ΕΛ.ΠΕ.). Όπως πληροφορείται η στήλη, στην κούρσα παραμένουν οι EP Investment Advisors, First State Investments, Italgas SpA, Macquarie (διεκδικεί και τον ΔΕΔΔΗΕ) και η κοινοπραξία Sino-Cee Fund & Shanghai Dazhong Public utilities Co Ltd.

Αντίθετα, το Fund ΚΚR, που διεκδικεί επίσης τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη ΔΕΠΑ Υποδομών εδώ και πολύ καιρό. Η στήλη εύχεται να μην πράξει το ίδιο και με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, προαπαιτούμενο και με βάση τις ίδιες τις απαιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών που αποδέχθηκε το ΥΠΕΝ, είναι η τακτοποίηση, νομοθετικά, δύο εκκρεμοτήτων: την ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου, Αττικής, Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ, που είναι υπό «τη σκέπη» της ΔΕΠΑ Υποδομών και τη δυνατότητα κατάθεσης δεύτερου τιμήματος, χωριστά, για την εξαγορά του 49% της ENI Gas e Luce στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η τύχη των δύο νομοθετικών ρυθμίσεων αγνοείται. Άρα, αν δεν είναι έτοιμες πριν από τις 15 Ιουλίου, δεν θα δούμε δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ήδη έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την επιλογή της short list των έξι υποψηφίων.

Η στήλη θα διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη. Για μετά το καλοκαίρι πάει η υπόθεση και βλέπουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v