ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Καθώς η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει τα πάνω της, σημαντικά παράπονα, όπως πληροφορείται η στήλη, έχουν αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες, από τις εγγυήσεις που ζητά η ΕΧΑΕ για την κάλυψη του κινδύνου εκκαθάρισης, που γίνεται εδώ και χρόνια, με τρόπο λίαν ασυνήθιστο για τα διεθνή δεδομένα.
Στη χώρα μας, σημειώνουν, το λεγόμενο Clearing House (Εταιρεία Εκκαθάρισης-ΕΤΑΚ) δεν είναι ανεξάρτητο αλλά ανήκει στον λειτουργό της αγοράς (ΕXΑΕ) και το ενέχυρο/περιθώριο δεν ζητείται για καταρτισμένες συναλλαγές στο τέλος της ημέρας αλλά σε πραγματικό χρόνο μέσα στην ημέρα από το σύστημα διαπραγμάτευσης! Κι αυτό όχι μόνο για εκτελεσμένες συναλλαγές αλλά και για ανεκτέλεστες εντολές με όρια τιμών, που δεν είναι βέβαιο ότι θα εκτελεστούν. Στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα διαπραγμάτευσης όμως, οι εντολές αυτές είναι πολλές.
Αντίθετα, ανά τον κόσμο, στο τέλος κάθε ημερήσιας συνεδρίασης γίνεται ένας υπολογισμός του κινδύνου των συναλλαγών που έχουν καταρτιστεί και γίνεται Mark-tο-Market για τις εκκρεμείς συναλλαγές των προηγούμενων δύο ημερών. Υπολογίζεται ένα περιθώριο ασφάλειας το οποίο και δεσμεύεται από τα ενέχυρα.
Εάν τα ενέχυρα δεν επαρκούν, γίνεται margin call και ζητείται από το εκκαθαριστικό μέλος η καταβολή επιπλέον ενεχύρου στο τέλος της ημέρας και για όσες συναλλαγές έχουν πραγματικά εκτελεστεί.
Επίσης, στο δικό μας «σύστημα», παρότι προφανώς όλες οι χρηματιστηριακές δεν είναι ίδιες, από πλευράς μεγέθους, ασφάλειας κεφαλαίων, μεγέθους μητρικής κ.λπ., παράγοντες που αυξάνουν ή μειώνουν το ρίσκο, η μεταχείρισή τους ως προς τις εγγυήσεις, είναι η ίδια.
Τι σημαίνουν όμως πρακτικά τα παραπάνω;
Ότι η ΕXΑΕ, λένε οι χρηματιστές, εμπλέκει την εκκαθάριση με τη λήψη και εκτέλεση εντολών, απαγορεύοντας σε ένα μέλος του ΧΑ να εισάγει εντολές, εάν δεν έχει προκαταβολικά τα απαιτούμενα ενέχυρα, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο τα ενέχυρα υπολογίζονται στο τέλος την ημέρας στον πραγματικό κίνδυνο των εκτελεσμένων συναλλαγών και όχι στον… πιθανό κίνδυνο των ανεκτέλεστων, εάν… εκτελούνταν.
Με αυτή την πολιτική, το κάθε μέλος του ΧΑ κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί εκτός συναλλαγών, οπότε οι πελάτες του δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει. Κάτι που συμβαίνει ιδίως σε μέρες όπου γίνεται επανακαθορισμός των δεικτών (τo λεγόμενο rebalancing), όπου στο τέλος της ημέρας γίνεται άγνωστος εκ των προτέρων τζίρος στο ΧΑ.
Αυτό δυσχεραίνει τη λειτουργία των ΑΧΕ, διότι πρέπει να δεσμεύουν προκαταβολικά δυσανάλογα κεφάλαια (που δεν είναι βεβαίως… δωρεάν), για να εξυπηρετούν τόσο τις πραγματικές συναλλαγές όσο και τις ανεκτέλεστες εντολές, αφήνοντας και περιθώριο για άγνωστο ύψος συναλλακτικής δραστηριότητας, που να μην τους δημιουργήσει πρόβλημα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των πελατών τους στην αγορά.
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; ρωτήσαμε εμείς και μας απάντησαν:
- Να εφαρμόζει η ΕXΑΕ την καταβολή εγγυήσεων στην εκκαθάριση στο τέλος κάθε ημέρας όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και όχι προ-συναλλακτικά.
- Εάν η ΕΤΕΚ έχει αμφιβολίες για την φερεγγυότητα των εκκαθαριστικών μελών, να κάνει ελέγχους και να υπάρχει ορθολογική αντιμετώπιση μεταξύ ατομικών και γενικών εκκαθαριστικών μελών.
- Εάν υπάρχουν προ-συναλλακτικοί έλεγχοι, λογικά έχει ήδη καλυφθεί ένα ποσοστό του κινδύνου, άρα οφείλει να γίνει αντίστοιχη προσαρμογή στις παραμέτρους του ενεχύρου κίνδυνου (που φτάνει π.χ. το…45%!)
Το ερώτημα τώρα είναι γιατί δεν γίνονται ήδη αυτά. Αυτό το ερώτημα όμως μόνο η ΕXΑΕ μπορεί να το απαντήσει…
Αναμένουμε λοιπόν.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ - LEASING: Στις 21 Μαΐου προβλέπεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το project Sunshine. Το χαρτοφυλάκιο, δηλαδή, με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing), μεικτής λογιστικής αξίας 535 εκατ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η Πειραιώς.
ΕΤΕ-FRONTIER: Παράταση για τις αρχές Ιουνίου πήρε η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την αγορά ως του 95% των mezzanine και junior notes ομολογιών της τιτλοποίησης Frontier.
Η αγορά αναμένει ότι τα προσφερόμενα τιμήματα θα είναι υψηλά, καθώς οι ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) φέρουν κουπόνι 6,75%, το οποίο καταβάλλεται με ίδια σειρά προτεραιότητας με αυτό των τίτλων πρώτης διαβάθμισης που θα διατηρήσει η τράπεζα.