Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 7 2021

«Πρασινίζει» ο μετασχηματισμός τα ΕΛΠΕ - Σφηνάκια για πολυτελή brands, Οίκο Σπύρου και Λιβάνη

«Πρασινίζει» ο μετασχηματισμός τα ΕΛΠΕ - Σφηνάκια για πολυτελή brands, Οίκο Σπύρου και Λιβάνη

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Δεν φαίνεται να ασκεί την ίδια γοητεία ο τομέας των πετρελαιοειδών για τον όμιλο της ΕΛ.ΠΕ. Λίγο η πράσινη μετάβαση, λίγο η κατρακύλα, πέρυσι, της αγοράς λόγω πανδημίας, ο όμιλος στρέφει την προσοχή του σε άλλες, «πράσινες» δραστηριότητες, που θεωρείται ότι έχουν εγγυημένη κερδοφορία. Και κυρίως, μπορεί να αποδειχθούν ελκυστικές για νέους συνεταίρους, στη λογική της Edison, στην ηλεκτροπαραγωγή.

Για να περπατήσουν τα καινούρια σχέδια, ο όμιλος μπαίνει σε ριζικό εταιρικό μετασχηματισμό, με ναυαρχίδα Εταιρεία Συμμετοχών που θα έχει την πλήρη ευθύνη της νέας στρατηγικής.

Η αλλαγή του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ. για να προσαρμοστεί στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων θα είναι το κύριο και αποφασιστικό βήμα. 

Και όλα αυτά με τη συναίνεση του ελληνικού δημοσίου, που μάλλον δεν ενοχλείται με την απώλεια του, τυπικού έστω, ελέγχου της ΕΛ.ΠΕ.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Σε διαδικασία ρύθμισης-αναδιάρθρωσης δανεισμού ύψους 14,25 εκατ. ευρώ, που στο τέλος του 2020 κατέστη ληξιπρόθεσμος (12,58 εκατ. και 1,155 εκατ. αντίστοιχα με τις διαχειρίστριες εταιρείες των Τραπεζών Πειραιώς και Αττικής), βρίσκεται ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου.

Άλλωστε, το περυσινό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-2,38 εκατ. ευρώ), ο καθαρός δανεισμός έχει διαμορφωθεί στα 15,5 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια έχουν περιοριστεί μόλις στο 1,3 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA βρίσκεται στο ανησυχητικό 13,1…

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο όσον αφορά την επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού και νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα εξετάζει όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας με αναδιάρθρωση της χρήσης της.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ: Ήταν στραβό το κλήμα… ήρθε και η πανδημία. Η αίτηση συμφωνίας εξυγίανσης της εισηγμένης είχε μεν εγκριθεί δικαστικά τον Ιανουάριο του 2019, αλλά στην πράξη δεν προχώρησε πριν καν αρχίσει να εκδηλώνεται η πανδημία, η οποία προκάλεσε νέα επιδείνωση στα αποτελέσματα της εταιρείας (ζημία 1,89 εκατ. το 2020, αρνητικά ίδια κεφάλαια 15,4 εκατ., καθαρός δανεισμός 15,6 εκατ. ευρώ).

Τώρα η διοίκηση των Εκδόσεων Λιβάνη έχει υποβάλει αίτημα εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών της, ελπίζοντας ότι τελικά θα γίνει δεκτό, ενώ παράλληλα συνεχίζει «τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών, αλλά και την επιτυχή υλοποίηση του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης».

Οψόμεθα...

 

ΠΟΛΥΤΕΛΗ BRANDS: Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία δεν ακουμπά μόνο τα χαμηλά βαλάντια. Χτυπά και την πολυτέλεια.

H ελληνική θυγατρική του ομίλου Richemont φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα θύματα της πανδημίας. Η δραστηριότητά της πουλήθηκε στην ιταλική Richemont Italia S.P.A (RISPA), η οποία θα λειτουργεί με υποκατάστημα στην Ελλάδα. Το τίμημα εκτιμάται μεταξύ 4,3 και 5,3 εκατ. ευρώ και η συναλλαγή προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα στελέχη της Richemont Ελλάς έχουν μετακινηθεί ήδη σε άλλες εταιρείες που διαχειρίζονται σήματα πολυτελείας.

Τα σήματα της Richemont θα διατηρήσουν την παρουσία τους στις φημισμένες ελληνικές boutique, ενώ το νέο μοντέλο θα έχει μικρότερο κόστος για την RLG EUROPE B.V., την ολλανδική μητρική του οίκου.

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Richemont διαχειρίζεται μερικά από τα πιο γνωστά brands πολυτελών ειδών, ρολογιών και κοσμημάτων όπως Cartier, Piaget, Jaeger-LeCoultre, Van Cleef & Arpels και Mont Blanc.

Μπορεί να φαίνεται ότι ευνοείται από τις πωλήσεις κοσμημάτων στην Ασία και τη Μέση Ανατολή αλλά «υποφέρει» σε άλλες αγορές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v