ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Αυτό τον καιρό κλείνουν περίπου πέντε χρόνια από τότε που η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) εξαγόρασε το 15% των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης (συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς είχε ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του 30% που κατείχε στην ΕΥΠΙΚ, με αγοραστές την EBRD και στελέχη της εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρείας).
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο διεθνής Οργανισμός δεν πρέπει να είναι καθόλου δυσαρεστημένος από τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του.
Πρώτον, γιατί από τότε μέχρι σήμερα η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ έχει εκτιναχθεί από το 1,5 πάνω από τα 5 ευρώ! Και δεύτερον, γιατί από τότε εισπράττει κάθε χρόνο «γερά» μερίσματα, όπως π.χ. 0,12 ευρώ το 2018, 0,13 ευρώ το 2019, 0,24 ευρώ πέρυσι, ενώ φέτος θα δοθεί 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
ΥΓ: Μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Ευρωπαϊκή Πίστη θα μείνει ουσιαστικά η μόνη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία του κλάδου ζωής στην εγχώρια αγορά. Μένει να δούμε αν θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευθεί στο μέτωπο του marketing.
PREMIA PROPERTIES: Με yield (ετήσια απόδοση ενοικίου) γύρω ή και πάνω από το 8% σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων και με ένα χαρτοφυλάκιο εστιασμένο στον «καυτό» κλάδο των logistics, συνεχίζονται οι επαφές της Premia Properties για την υλοποίηση νέας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Όπως μαθαίνουμε, ενδιαφέρον υπάρχει τόσο για εισφορές νέων ακινήτων όσο και για συμμετοχές με καταβολή μετρητών, οπότε τα σπουδαιότερα αναμένονται μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Όλα δείχνουν πως έως το τέλος του έτους, η Premia θα είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ακινήτων σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αποθηκευτικών χώρων.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: Στα καλά νέα από το μέτωπο πρέπει να εντοπίσουμε το ότι η ενεργοποίηση περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων έφερε ρεκόρ: σχεδόν 60.000 εμβολιασμοί σε 24 ώρες, επίδοση που αν συνεχιστεί, μας φέρνει τη ζώνη του 1,5 εκατ. εμβολιασμών τον Απρίλιο.
Στα όχι και τόσο καλά νέα, τα όσα γνωστοποίησε προ ημερών ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την πορεία των εμβολιασμών. Από αυτά προκύπτει ότι το ποσοστό όσων είχαν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό ξεπερνά το κρίσιμο όριο του 70% μόνο στις ηλικίες 75-79 ετών, φτάνοντας το 75%. Αντίθετα, στους άνω των 85 ετών και στους 80-84 ετών τα ποσοστά είναι 60% και 64% αντίστοιχα, παρότι οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες έχουν πάνω από δύο μήνες δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού.
Πολύ χαμηλά, στο 55%, βρίσκεται το ενδιαφέρον για τις ηλικίες 60-64, που πάντως κλήθηκαν να εμβολιαστούν με το AstraZeneca.
Να δούμε πώς θα κινηθούν τα ποσοστά στη συνέχεια.