ΛΙΜΑΝΙΑ: Το ΤΑΙΠΕΔ, ανταποκρινόμενο στις συνθήκες της αγοράς και πάντα με γνώμονα τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, κινείται με την απαραίτητη ευελιξία ώστε να διαμορφώσει τους καλύτερους δυνατούς όρους που θα συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για το Ελληνικό Κράτος, διαβάζουμε στο κεφάλαιο «Αποστολή & Όραμα» της ιστοσελίδας του ΤΑΙΠΕΔ.
Δεν βλέπουμε όμως να δείχνει την ιδιαίτερη ευελιξία και κινητικότητα στην υπόθεση των διαγωνισμών των τριών λιμανιών (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας) καθώς έχουν αρχίσει οι γκρίνιες για καθυστερήσεις στις διαδικασίες.
«Έτσι όπως πάμε, οι επενδυτές θα ξεχάσουμε ότι συμμετέχουμε σε διαγωνισμό», είναι η ατάκα που άκουσε η στήλη…
ΔΕH: Τρίβουν τα χέρια τους στη διοίκηση της ΔΕΗ για τα αποτελέσματα της έκδοσης του «ομολόγου βιωσιμότητας» που τελικά ανέβηκε στα 650 εκατ. ευρώ.
Αφενός, γιατί οι προσφορές έφτασαν όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr στα 3 δισ. ευρώ και το επιτόκιο κλείδωσε κάτω από το 4% στο 3,875% και αφετέρου, επειδή ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή διεθνών επενδυτών. Ανήλθε στο 70%, με την πλειοψηφία τους, μάλιστα, κατά τις πληροφορίες να προέρχονται από την κατηγορία των «real money investors». Δηλαδή πρόκειται για μεγάλες διεθνείς επενδυτικές εταιρείες και funds που ήρθαν για να μείνουν… και όχι να πουλήσουν.
Το αξιοσημείωτο είναι επίσης, σύμφωνα με πηγές, πως οι επενδυτές τοποθετήθηκαν κι εμπιστεύτηκαν τη ΔEΗ, αν και η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενός πολύ σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου.
Να τονιστεί, τέλος, ότι η δημόσια εταιρεία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή που δεν έχει βαθμίδα αξιολόγησης «ΑΑΑ» και προχωρά στην έκδοση ομολόγου με ρήτρα βιωσιμότητας.
ΟΛΠ: Κάποιοι στο λιμάνι ισχυρίζονται ότι οι Κινέζοι του ΟΛΠ αλλά και της κινεζικής πρεσβείας έχουν βάλει μπροστά σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων του ΟΛΠ με την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα του Πειραιά. Μάλιστα ζήτησαν να βγει «μπροστά» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, ο Άγγελος Καρακώστας, ο οποίος διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και είναι μέλος του ΕΒΕΠ, αν και έχει βρεθεί ορισμένες φορές στο στόχαστρο κριτικής από επιχειρηματίες της περιοχής.
Το σχέδιο αυτό λέγεται πως υλοποιείται επειδή οι Κινέζοι συνειδητοποίησαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε δύο κρίσιμα θέματα: της δημιουργίας τέταρτου προβλήτα και της απόδοσης του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.
Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η στάση θα συνεχιστεί όσο οι σχέσεις των Κινέζων με την κοινωνία του Πειραιά και των όμορων δήμων παραμένουν τεταμένες.
Πρώτη προσπάθεια υλοποίησης του σχεδίου εκλαμβάνεται η τριμερής συνάντηση ΕΒΕΠ-Καρακώστα-υφυπουργού Ναυτιλίας Κατσαφάδου, ο οποίος επιδιώκει να συμβάλει στη εξομάλυνση των σχέσεων.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Καρακώστας «έπεισε» για τις καλές προθέσεις της πλευράς του ΟΛΠ, πάντως η αίσθηση που αποκομίζει όποιος συνομίλησε με κάποιους από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση είναι ότι χρειάζονται και άλλες προσπάθειες...