ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΚΑΟΥΤ: Πέραν του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και της έκδηλης αμηχανίας του (πρώτα έριξε τις ευθύνες για το «μπλακάουτ» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά το… ξανασκέφτηκε και προτίμησε -ορθώς με βάση το νόμο- τον ΔΕΔΔΗΕ), πολλά ακόμη πολιτικά πρόσωπα είτε εκλέγονται είτε ευελπιστούν να εκλεγούν προσεχώς στην Α’ περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που χτυπήθηκε βαριά από την κακοκαιρία «Μήδεια» και την ανεπάρκεια των κρατικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών.
Μεταξύ αυτών, συντόμως μάλλον θα συγκαταλέγεται και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (υφυπουργός τώρα στο Εσωτερικών), που είχε και… ενεργό ρόλο στη διαχείριση της «Μήδειας» κάνοντας συσκέψεις με τοπικούς δημάρχους και με τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη.
Ο ίδιος, αν και δημότης Διονύσου, δεν κατάφερε όπως μαθαίνουμε να πείσει τους εξοργισμένους συμπολίτες του, ακολουθώντας επιπλέον και «γραμμή… εκπροσώπου» στα όσα έλεγε για τη διαχείριση της πανδημίας, δημοσίως αλλά και… ιδιωτικώς.
«Νot a good start» που λένε και οι αγγλομαθείς…
Το πιο περίεργο όμως στην υπόθεση είναι ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι εν ενεργεία βουλευτές της πληγείσας περιφέρειας, ανεξαρτήτως παράταξης, δεν κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές των ψηφοφόρων τους. Ούτε από την αντιπολίτευση παρατηρήσαμε κάτι το ιδιαίτερο ούτε κι από τη συμπολίτευση.
Με έκπληξη μάλιστα διαβάσαμε σε κάποια Μέσα ότι δεν υπήρξε καν κριτική εκ μέρους τοπικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα όσα συνέβησαν με τη «Μήδεια» στη Βόρεια Αττική, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. με τον πρωθυπουργό.
Αυτά όμως τα θυμούνται οι ψηφοφόροι. Και οι εκλογές ίσως να μην είναι και πολύ μακριά…
ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ι: Σημαντικά είναι τα οφέλη από τα συστήματα αντλησιοταμίευσης, τα οποία έχουν την ικανότητα, αξιοποιώντας τα στοιχεία της φύσης όπως το νερό, να αποθηκεύουν ενέργεια.
Μία τέτοια αναπτυξιακή προσπάθεια είναι σε εξέλιξη στη Σκωτία. Και σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο, η εγκατάσταση νέων αντλησιοταμιευτικών ισχύος 4,5 GW θα προσφέρουν εξοικονόμηση στο ενεργειακό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας ύψους 790 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2050.
Αντίστοιχα ευρήματα είχε διαπιστώσει και παρόμοια μελέτη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το 2018.
Ωστόσο, μόλις πρόσφατα ξεκίνησε στη χώρα μας η προσπάθεια εκπόνησης θεσμικού πλαισίου…
ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Μην «πυροβολείτε» τα αιολικά πάρκα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του editorial των Financial Times που καταπιάνεται με το θέμα του μπλακάουτ στο Τέξας, που άφησε χωρίς ηλεκτρικό εν μέσω πρωτοφανούς ψύχους εκατομμύρια νοικοκυριά.
Η πολιτεία έχει τεράστιο αιολικό δυναμικό, αν ήταν κράτος θα μπορούσε να είναι το έκτο στην κατάταξη με βάση την παραγωγή ενέργειας από αέρα. Τον περασμένο Μάιο, τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 59% της ζήτησης στην πολιτεία.
Ωστόσο η μείωση της παραγωγής και τα προβλήματα λόγω χειμώνα και κακοκαιρίας για τα αιολικά ήταν κάτι αναμενόμενο. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι για το εκτεταμένο lockdown, το πρόβλημα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στο σύστημα φυσικού αερίου.
Επιπρόσθετα το Τέξας έχει μια ακόμα ιδιαιτερότητα: Σε αντίθεση με άλλες πολιτείες, στηρίζεται αποκλειστικά στη δική του παραγωγή ενέργειας. Ετσι, δεν μπορεί να κάνει εισαγωγές στις δύσκολες ώρες.
Δεν αποκαλείται τυχαία μοναχικό αστέρι (lone star state)...