Μια ματιά στα θέματα που κυριαρχούν στην οικονομική επικαιρότητα είναι αρκετή για να δημιουργήσει υπόνοιες ότι εισήλθαμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει «παγωμένα» τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον ως τις 15 Μαρτίου και εν συνεχεία, η προστασία να διατηρηθεί ως τον Ιούνιο μόνο για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
Την ίδια στιγμή, προωθεί τροπολογία του νόμου Δένδια, με την οποία οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που τίθενται υπό το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης θα αποζημιώνονται πρώτοι από το εκπλειστηρίασμα. Σήμερα, πρώτοι ικανοποιούνται οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις (σ.σ. συνήθως οι τράπεζες).
Το «πάγωμα» πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης θέτει σε πίεση τα πλάνα εισπράξεων τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) για το 2022. Αν εκκινήσουν, σταδιακά, οι πλειστηριασμοί από τα μέσα της φετινής χρονιάς, οι τράπεζες θα έχουν κάποιες εισπράξεις το 2022 καθώς απαιτείται διάστημα μερικών μηνών, μέχρι οι συμβολαιογράφοι να εκδώσουν τους πίνακες κατάταξης.
Στα δε επιχειρήματα των τραπεζών ότι οι ευάλωτοι δανειολήπτες προστατεύονται ήδη από Νόμο Κατσέλη και Γέφυρα, ενώ ετοιμάζεται η Γέφυρα ΙΙ και επομένως δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα, η απάντηση της κυβέρνησης παραπέμπει στο καθεστώς πανδημίας.
Τέλος, ενδεχόμενη τροποποίηση του νόμου Δένδια θα σημάνει μόνιμη απώλεια εσόδων για τράπεζες και servicers, ενώ ενδέχεται να μειώσει τη χρήση ενός «εργαλείου», που αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο, σε σύγκριση με τη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Μέσω της ειδικής διαχείρισης, παραγωγικά μέσα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων οι οποίες απέτυχαν, αποδόθηκαν σε νέες χρήσεις, μέσα μόλις σε μερικούς μήνες, ενώ οι εκκαθαρίσεις εκτείνονται σε βάθος αρκετών ετών.
Υ.Γ.: Άλλη μια απόδειξη ότι βαδίζουμε σε εκλογές είναι η απόφαση Σταϊκούρα, την προπαραμονή Χριστουγέννων, να δώσει η PQH, σταδιακά, το 100% της αποζημίωσης στους εργαζόμενους τραπεζών, που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για υπαλλήλους των ΑΤΕ, Τ.Τ, FBB, Probank και FBB, οι οποίοι απολύθηκαν, πήραν αρχικά το 50% της αποζημίωσης και επαναπροσλήφθηκαν σε άλλες τράπεζες (ΑΤΕ- Πειραιώς, ΤΤ- Νέο ΤΤ, FBB και Probank- Εθνική).
Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος ανέβασαν, με τη σειρά τους, το ποσοστό της αποζημίωσης κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.