«Την ερχόμενη Δευτέρα, κάτι πρέπει να ανοίξει διότι το κλίμα στην οικονομία βαραίνει». Με τη φράση αυτή, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συμμερίζεται το αίτημα του εμπορικού κόσμου για ανοιχτά καταστήματα, έστω και υπό τους περιορισμούς του Click away ή του Click in shop, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τον κλάδο ένδυσης, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη μοίρα από τον αδελφό κλάδο υπόδησης.
«Στα παπούτσια γνωρίζεις πως φοράς 38 νούμερο ή 44, παραγγέλνεις, δοκιμάζεις στο σπίτι κι αν πέσουν λίγο μικρά ή λίγο μεγάλα τα αλλάζεις, στα ρούχα δεν είναι το ίδιο», αναγνωρίζει η ίδια πηγή, χωρίς να υποβαθμίζει το πρόβλημα και στον κλάδο υπόδησης. Προβάδισμα, όμως, στις πιθανότητες σταδιακής επαναφοράς σε συνθήκες λειτουργίας υπό περιορισμούς φαίνεται να έχει η ένδυση.
Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η αγορά και «μοιράστηκε» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνουν ότι από τον τζίρο των Χριστουγέννων των 3,5 δισ. ευρώ σε συνθήκες κανονικότητας, φέτος, με την αγορά μοισάνοιχτη, με έναν συνδυασμό click away και ηλεκτρονικού εμπορίου, μπήκαν στο ταμείο 1,3 δισ. ευρώ. Ο τζίρος των εκπτώσεων όμως αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν χθες, αλλά τα ρολά στα καταστήματα είναι κατεβασμένα.
Την ίδια ώρα, ο λογαριασμός στην οικονομία βαραίνει. Με νύχια και με δόντια, μέσω αλλεπάλληλων παρεμβάσεων στήριξης των θέσεων εργασίας (επιδόματα αναστολών, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, επιστρεπτέα προκαταβολή), η επαπειλούμενη έκρηξη της ανεργίας δεν πιστοποιήθηκε από τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ. Οι απολύσεις συγκρατήθηκαν καλύπτοντας μέρος των προσλήψεων που δεν έγιναν, κυρίως στα εποχικά επαγγέλματα. Κάθε μήνας lockdown, όμως, όπως πιστοποιούν οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας για τις σημερινές πληρωμές των επιδομάτων αναστολών Δεκεμβρίου, κοστίζει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ…
Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου παραμένουν ακόμα ισχυρά. Ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ και με την πρώτη ευκαιρία, τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να επιχειρήσουν ανατροφοδότησή τους με νέα έξοδο στις αγορές. Στέρεψε όμως την ίδια ώρα μια παράλληλη δεξαμενή: το ΕΣΠΑ τελείωσε το 2020 και τώρα ξεκινά το νέο πρόγραμμα, το οποίο θέλει τον χρόνο του, δημιουργώντας πιέσεις ρευστότητας.
Τα δεδομένα αυτά έρχονται να υποστηρίξουν τα επιχειρήματα όσων σημειώνουν πως η αγορά πρέπει σταδιακά να ανοίξει. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παραθέσει στα τέλη της εβδομάδας τα δικά της δεδομένα. Εάν συγκρούονται με τις επιδιώξεις της αγοράς και του οικονομικού επιτελείου, η απόφαση θα πρέπει να είναι πολιτική.
Ιδανικά, οι λοιμωξιολόγοι θα έδιναν πράσινο φως. Προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.