Ολες οι εταιρείες προσπαθούν να παρουσιάσουν τη φωτεινή πλευρά των λογιστικών τους καταστάσεων. Η πανδημία, όμως, έφερε αυτή τη στρατηγική σε… άλλο επίπεδο.
Και ενώ όλοι οι επενδυτές γνωρίζουν τα EBITDA, κάποιες λανσάρουν ένα νέο δείκτη, τον λεγόμενο EBITDAC: κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και… κορωνοϊού!
Πάρτε για παράδειγμα τη Schenck Process, μια γερμανική βιομηχανία που προσέθεσε 5,4 εκατ. ευρώ στα κέρδη πρώτου τριμήνου, τα οποία δήλωσε ότι θα είχε αν δεν της είχε επιβληθεί το lockdown. Τα λειτουργικά κέρδη πρώτου τριμήνου με βάση το «προσαρμοσμένο EBITDAC» είναι, υποστηρίζει, 18,3 εκατ. ευρώ ή 20% περισσότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Αλλοι αποδεικνύονται πιο «ευρηματικοί». Η Azek, παραγωγός οικοδομικών υλικών στο Σικάγο, σήκωσε από τις αγορές 325 εκατ. δολάρια μέσω ομολόγων που βαθμολογούνται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (junk) και σε αυτά έβαλε όρο που της επιτρέπει να προσθέσει μελλοντικά «χαμένα κέρδη» ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Ηταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο. «Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, αυτά τα έσοδα δεν θα έρθουν ποτέ, είναι απόλυτα μια φαντασίωση», λένε ειδικοί.
Αναλυτές φοβούνται τώρα ότι αν επικρατήσουν αυτές οι λογικές, οι επιχειρήσεις θα παρακάμψουν τους περιορισμούς αναφορικά με το πόσα χρήματα μπορούν να δανειστούν.
Και τα χρέη, όπως και οι χρεοκοπίες, θα θεριέψουν…