Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η περίοδος διαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών αλλά και DG Comp, για το νέο πλαίσιο χορήγησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις, ως κεφάλαιο κίνησης στις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση περίμενε τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να εξειδικεύσει τα κριτήρια για την περίμετρο όλων των επιτρεπόμενων κρατικών ενισχύσεων. Να προσδιορίσει, δηλαδή, το ποια επιχείρηση θεωρείται, με στοιχεία 31.12.2019, μη προβληματική (σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA, ίδια προς ξένα κεφάλαια) και επομένως δικαιούται να καρπωθεί δράσεις κρατικής ενίσχυσης.
Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της ενεργοποίησης ή μη cross default, στην περίπτωση που η κρατική εγγύηση καταπέσει.
Τα υπόλοιπα έχουν, στα βασικά τους σημεία, συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα βάλει ως «μαγιά» εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο θα εγγυηθεί το 80% της ονομαστικής αξίας κάθε δανείου, με δικλίδα, όμως, ότι στο σύνολο του χαρτοφυλακίου των κορωνο-δανείων, το ποσοστό της εγγύησης δεν θα ξεπερνά το 40% (first loss).
Επομένως, το Δημόσιο θα εγγυάται περίπου το 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων, που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, όπως έγραψε το Euro2day.gr. Το δε ύψος των δανείων θα φθάσει ως τα 6,2 δισ. ευρώ.
Το μείζον, όμως, είναι να χαμηλώσουν τα κριτήρια, καθώς διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός περιμέτρου της δράσης χιλιάδες επιχειρήσεις.