Άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress test) έτρεξαν οι αναλυτές της Eurobank Equities για εταιρείες που καλύπτει, στους κλάδους Λιανεμπορίου, Τυχερών Παιχνιδιών, Μεταφορών και οι οποίες πλήττονται από το κλείσιμο των καταστημάτων, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
To ενδιαφέρον, όπως σε κάθε stress test, εστιάζεται στο ακραία δυσμενές από τα τρία σενάρια της άσκησης, το οποίο προβλέπει κλειστά καταστήματα ως τον Σεπτέμβριο καθώς και παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση το 2021.
ΟΠΑΠ, Jumbo και Φουρλής περνούν την άσκηση με καλές επιδόσεις καθώς η διαθέσιμη ρευστότητά τους είναι αρκετά υψηλότερη από τα ετήσια σταθερά έξοδα, ενώ δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα παράτασης για δανεισμό, που λήγει εντός 12μήνου.
Ο ΟΠΑΠ διαθέτει ρευστότητα 623 εκατ. ευρώ, με ετήσια σταθερά κόστη κοντά στα 220 εκατ. ευρώ. Μέρος, δε, του κόστους είναι ελαστικό και μπορεί να περικοπεί (π.χ δαπάνες διαφήμισης), ενώ ενέργειες όπως η μετάθεση πληρωμών και το πάγωμα επενδύσεων μπορούν να εξοικονομήσουν ρευστότητα ως 22 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ποσοτικοποίησε τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στα 135 εκατ. ευρώ, μηνιαίως, σε επίπεδο καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) του ομίλου.
Σε επίπεδο EBITDA η μηνιαία επίπτωση, από το κλείσιμο πρακτορείων και καταστημάτων Play εκτιμάται σε 50 με 53 εκατ. ευρώ (11% με 12% του ετήσιου EBITDA), ενώ οι δράσεις μετριασμού μπορεί να μειώσουν την επίπτωση κατά 4 με 6 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Jumbο έχει ρευστότητα υψηλότερη των 500 εκατ. ευρώ, με σταθερά ετήσια κόστη 180 εκατ. ευρώ, τα οποία, όμως, με δράσεις εξοικονόμησης εκτιμάται ότι μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο όμιλος Φουρλής είχε ταμειακά διαθέσιμα 41 εκατ. ευρώ και εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε η διοίκησή του, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, έχει τη δυνατότητα περιστολής του μηνιαίου λειτουργικού κόστους κατά σχεδόν 50%.