SINGULARLOGIC. Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους έως 31,782 εκατ. ευρώ (έκδοση ισάριθμων νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη), αποφάσισε η SingularLogic, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου.
Στην ΑΜΚ θα ισχύσει το δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων και θα υπάρξει δυνατότητα κάλυψης είτε μέσω μετρητών είτε μέσα από συμψηφισμό υποχρεώσεων.
Μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης, όλα δείχνουν ότι η SingurarLogic θα βρεθεί με πολύ ενισχυμένους δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης και ρευστότητας, αλλά και με σημαντικό ποσοστό της εταιρείας να περνάει στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών.
Με βελτιωμένους τους παραπάνω δείκτες, με δεδομένο ότι τα περυσινά αποτελέσματα ενισχύθηκαν από τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις και με τα δημόσια έργα του ΕΣΠΑ να βρίσκονται «προ των πυλών», η SingularLogic γίνεται πολύ πιο ελκυστική για εξαγορά.
Και απ’ ό,τι πληροφορούμεθα, ενδιαφέρον υπάρχει.
XAK. Με ετήσιο όγκο συναλλαγών μόλις 169 εκατ. ευρώ για τις μετοχές και 1,65 εκατ. για τα ομόλογα έκλεισε το 2019 για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Από πλευράς χρηματιστηριακών εταιρειών ξεχώρισαν η CISCO (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 35,24%, η Mega με 12,63%, η Eurobank με 12,46%, η Prochoice με 12,35% και η Atlantic με 9,06%.
Παρά την πολύ χαμηλή αξία των συναλλαγών και την οριακή εμπορευσιμότητα των περισσότερων τίτλων, αρκετοί επενδυτές από την Ελλάδα ξεκίνησαν πέρυσι να «χτίζουν» κάποιες θέσεις σε επιλεγμένες μετοχές του ΧΑΚ, ποντάροντας κυρίως στα πολύ χαμηλά P/E της τοπικής αγοράς και στις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.
Ο χρόνος θα δείξει για το αν πράττουν σωστά ή όχι…
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. «Τυχερή» ήταν πέρυσι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Πριν κλείσει χρόνο από τη σύστασή της, στο τέλος της χρονιάς, εκεί που πολλοί περίμεναν την κλήρωση του πρωτοχρονιάτικου λαχείου, η ΕΑΤ «κέρδισε» με απόφαση των κ.κ. Γεωργιάδη και Σταϊκούρα το ποσό του 1,040 δισ. ευρώ. Εξίσου τυχερό, θυμίζουμε, ήταν και ο προκάτοχός της, δηλαδή το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο στο τέλος του 2018 είχε «κερδίσει» και εκείνο περί το 1 δισ. ευρώ.
Προφανώς και τα χρήματα αυτά δεν οφείλονται στην τύχη, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Οι οποίες δεν είναι άλλες από τη μεταφορά πόρων στο τέλος του έτους (στην ΕΑΤ φέτος, στο ΕΤΕΑΝ πέρυσι), για να «αυξηθεί» η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
Το μεγάλο ζήτημα, βέβαια, είναι οι πόροι αυτοί να αξιοποιούνται επαρκώς και να φτάνουν στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων που στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση», αλλά και των ιδιωτών, μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον».