ΛΑΡΚΟ: Μάλλον έφτασε ο κόμπος στο χτένι… με την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, μετά τη νέα χθεσινή απόφαση της Ευρ. Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή τσουχτερών προστίμων καθώς το ελληνικό δημόσιο, πέντε χρόνια τώρα, δεν έχει ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 135,8 εκατ. ευρώ από τη βιομηχανία.
Η βουλιαγμένη στις ζημιές και στα χρέη βιομηχανία παραγωγής νικελίου δεν έχει πια σωτηρία. Η μόνη λύση φαίνεται να είναι το σπάσιμο των περιουσιακών της στοιχείων και η πώλησή τους.
Και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν αποτελεί την αφετηρία των σχετικών διαδικασιών…
INTERCONTINENTAL ΑΕΕΑΠ: Εκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 45 εκατ. ευρώ συγκαλεί στις 17 Δεκεμβρίου η Intercontinental-International ΑΕΕΑΠ.
Κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη υποστηρίζουν ότι «η εταιρεία δεν πωλείται» και μάλιστα η κίνηση έκδοσης ενός τόσο μεγάλου -για τα μεγέθη της γνωστής ΑΕΕΑΠ- ομολογιακού δανείου ενισχύει τη συγκεκριμένη θέση.
Η αλήθεια είναι πως οι βασικοί μέτοχοι της ΙΝΤΕΡΚΟ είχαν κάνει κάποιες σκέψεις ρευστοποίησης της επένδυσής τους, ωστόσο τώρα φαίνεται πως επιθυμούν να συνεχίσουν να επενδύουν σ’ αυτή, προσβλέποντας σε υπεραξίες.
Ενδεχομένως να συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση και η πρόσφατη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που μειώνει κατακόρυφα τη φορολογία των ΑΕΕΑΠ από το 0,75% στο 0,10% του ενεργητικού.
Με αυτό τον τρόπο, το μέσο πραγματικό yield των ακινήτων κάθε ΑΕΕΑΠ αυξάνεται κατά το καθόλου ευκαταφρόνητο 0,65%, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα από τη φορολόγηση των διαθεσίμων, καθώς ο συντελεστής φορολογίας του 0,1% υπολείπεται του επιτοκίου που προσφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις.
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η έκτακτη γενική συνέλευση της 18ης Δεκεμβρίου. Η διοίκηση της Εβροφάρμα έχει ήδη προαναγγείλει το κοινό ομόλογο των 15 εκατ. ευρώ, καθώς και το πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια.
Η ουσία είναι πως το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμο και μάλιστα με ψαλιδισμένο επιτόκιο.
Και επίσης, ότι έχουμε στο ΧΑ μια εταιρεία που αποτιμάται προς 14,1 εκατ. ευρώ, όταν στο πρώτο φετινό εξάμηνο -αν δεν συνεκτιμηθεί η έκτακτη ζημία των 750 χιλ. ευρώ- σημείωσε προ φόρων κέρδη ύψους 1,28 εκατ. ευρώ.
Μιλάμε για έναν από τους χαμηλότερους δείκτες P/E στο ταμπλό.