ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΤΙΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Στον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας περνά και το υπόλοιπο 27,5% της τοπικής ασφαλιστικής εταιρείας Hellenic-Alico, καθώς η γνωστή κυπριακή τράπεζα εξαγόρασε το προαναφερόμενο ποσοστό από τη MetLife.
Η ουσία είναι πως μετά τη φετινή απορρόφηση των καταστημάτων -και του ενεργητικού γενικότερα- της πάλαι ποτέ Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική, οι προοπτικές των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τελευταίας μέσω των θυγατρικών της Hellenic-Alico στη Ζωή και Παγκυπριακή στις Ζημίες ανεβαίνουν κατακόρυφα. Και η χθεσινή εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας στη Hellenic-Alico κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Πάντως, οι αποτιμήσεις των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχουν μείνει αρκετά πίσω, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η τοπική οικονομία κατά την τελευταία τετραετία. Ίσως προς αυτή την κατεύθυνση να έχει λειτουργήσει και η περιορισμένη ανταπόκριση των δανειοληπτών στο κυβερνητικό πρόγραμμα ρύθμισης των στεγαστικών δανείων «Εστία».
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι του νησιού αποτιμώνται αθροιστικά μόλις προς 933 εκατ. ευρώ, με την Ελληνική να καταγράφει κέρδη 14% από την αρχή του χρόνου και την Κύπρου (εισηγμένη παράλληλα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου) να υποχρεώνεται σε πτώση 13% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
ΜLS: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης στα εταιρικά ομόλογα είναι έγκυρες. Έγκαιρες όμως είναι; Αν όχι, η χρησιμότητά τους τίθεται εν αμφιβόλω.
Το παράδειγμα της MLS είναι χαρακτηριστικό. Πρώτα κατρακύλησαν οι τρέχουσες τιμές σε μετοχή (από 5,30 ευρώ στις 2 Απριλίου, στα 4,20 ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου και στο 1,75 ευρώ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας) και ομόλογο και μόλις στις 25 Οκτωβρίου βγήκε ο οίκος αξιολόγησης να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της εισηγμένης από «Β» σε «C».
Μάλιστα, ήταν -στην πράξη- τόσο αργοπορημένος ο νέος βαθμός αξιολόγησης, έτσι ώστε να επηρεάσει μόλις κατά ένα λεπτό του ευρώ, ή 0,57%, την τρέχουσα τιμής της μετοχής κατά την αμέσως επόμενη (χθεσινή) χρηματιστηριακή συνεδρίαση.
Με άλλα λόγια, οι τρέχουσες αγορές μετοχών και ομολόγων λειτουργούν με τέτοια ταχύτητα, έτσι ώστε πολύ συχνά να προλαβαίνουν τις εκθέσεις τόσο των οίκων και έτσι οι αξιολογήσεις των τελευταίων να αποκτούν ενίοτε… ιστορικό χαρακτήρα.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Σύμφωνα με χθεσινή δημοσίευση της Τραπέζης της Ελλάδος, οριακή κάμψη εμφάνισαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Σεπτέμβριο, μετά από έξι μήνες ανόδου. Ειδικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες μειώθηκαν στα 139,16 δισ. ευρώ από 139,71 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Πώς να μη μειωθούν οι καταθέσεις, όταν οι ίδιες οι τράπεζες ωθούν τους πελάτες τους να τοποθετήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά προϊόντα, εταιρικά ομόλογα και άλλα συναφή προϊόντα;
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι τράπεζες δεν καίγονται πλέον για ρευστότητα και δεύτερον, γιατί μέσα από τα προαναφερθέντα προϊόντα εισπράττουν προμήθειες αντί να καταβάλλουν τόκους.
ΤΟ ΧΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΚΛΟΥ: Ο πρόεδρος της Merit Χρηματιστηριακής Νίκος Πετροπουλάκης δεν θεωρεί το 2019 απλά ως μια ανοδική χρονιά, αλλά ως σημάδι αλλαγής τάσης που μας βάζει σε ένα νέο κύκλο, μετά από μια δεκαετή πτωτική περίοδο.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Πετροπουλάκη, η ελληνική αγορά μπορεί να αυτονομηθεί ως ένα βαθμό από τις ξένες, σε περίπτωση που η οικονομία μας προχωρήσει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης (π.χ. κατά 3%).
ΥΓ: Στα 6,41 ευρώ η τιμή-στόχος που έδωσε το τμήμα ανάλυσης της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής εταιρείας σε έκθεσή του (Ιούλιος 2019) για την Ευρωπαϊκή Πίστη.