Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2019

Η αδειοδότηση-εξπρές στο Ισραήλ και το... περίμενε στο Κατάκολο

Η αδειοδότηση-εξπρές στο Ισραήλ και το... περίμενε στο Κατάκολο

Στο ερώτημα γιατί δεν έχει πέσει ακόμη ούτε ένα γεωτρύπανο στην Ελλάδα από τους πρώτους διαγωνισμούς παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του 2012, επιδίωξε να απαντήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.

Η ιστορία που αφηγήθηκε πρόσφατα αφορούσε δύο εμπειρίες της εταιρείας του μέσα από αντίστοιχες παραχωρήσεις.

Όπως περιέγραψε, η Energean Oil & Gas το 2016 απέκτησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Καρίς και Τανίν του Ισραήλ, με συνολικά αποθέματα 68 δισ. κυβικά μέτρα.

Μέσα σε τρία χρόνια, η εταιρεία έλαβε τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες από το κράτος, αποφάσισε την άντληση 1,7 δισ. δολ. μέσω των αγορών και συμβολαιοποίησε περί τα 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην αγορά του Ισραήλ. Παράλληλα, ξεκίνησε την κατασκευή του FPSO, ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2021 να ξεκινήσει την παραγωγή και πώληση φυσικού αερίου.

Σε αντίθεση με τα δύο προαναφερόμενα κοιτάσματα, το μικρό Κατάκολο των 10,7 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και αξίας επένδυσης 30 εκατ. δολ. ακόμη δεν λέει να ξεκολλήσει…

Η ιστορία είναι για γέλια και για κλάματα. Το 2014 κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης στην εταιρεία, η οποία και επέλεξε χερσαία έκταση για την πραγματοποίηση της οριζόντιας γεώτρησης στην περιοχή Δαφνούλι, δίπλα στον Βιολογικό Καθαρισμό του Κατακόλου. Τον Ιανουάριο του 2015, το Δασαρχείο Πύργου μετά από αίτηση της εταιρείας εξέδωσε πράξη χαρακτηρισμού για το οποίο μετά από τρεις μήνες εκδόθηκε πράξη τελεσιδικίας.

Στις 26 Αυγούστου του 2016, η Energean δήλωσε ότι το κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο. Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2017, το ελληνικό δημόσιο ενέκρινε το Σχέδιο Ανάπτυξης της εταιρείας. Στις 13 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς, όμως, το ελληνικό δημόσιο ανάρτησε τους νέους δασικούς χάρτες, δίνοντας τη δυνατότητα αμφισβήτησης της δικής του πράξης τελεσιδικίας για την έκταση που είχε εκδώσει το 2015.

Ως ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων ορίστηκε η 12η Ιουνίου 2017. Και πράγματι βρέθηκε κάτοικος ο οποίος υπέβαλε ένσταση για το τεμάχιο γης. Η εκδίκαση της ένστασης πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου του 2019, η οποία και απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια τέθηκε σε διαβούλευση η Μελέτη Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναγκαία για την έναρξη των εργασιών ανάπτυξης. Αλλά στις 20 Σεπτεμβρίου, οι νεοεκλεγείσες αυτοδιοικητικές αρχές ζήτησαν από το υπουργείο παράταση της διαβούλευσης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v