Προβληματισμός επικρατεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως πληροφορείται η στήλη, για τα παράπονα έλλειψης συνεργασίας μεταξύ της ομάδας που χειρίζεται την ελληνική «βερσιόν» του Asset Protection Scheme, του επόπτη και των τραπεζών.
Όπως αποκάλυψε η στήλη σε ανύποπτο χρόνο, η -ανεπίσημη- κατάθεση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) της νέας πρότασης κρατικής εγγυοδοσίας έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
Έλλειμμα που, όπως μαθαίνουμε, δεν καλύφθηκε εκ των υστέρων, παρά την επίσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού στη Φρανκφούρτη, τη συνάντηση με τον νέο επικεφαλής του SSM Andrea Enria και τα πανηγυρικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν.
Επιπρόσθετα, η ομάδα του υπουργείου που χειρίζεται, υπό τον υφυπουργό, το θέμα, δεν επέδειξε διάθεση συνεργασίας με τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του σχεδίου.
Χαρακτηριστικό της μυστικοπάθειας για το σχέδιο «Ηρακλής» ήταν όσα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση μεταξύ του Γ. Ζαββού και συνεργατών του με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Την ώρα που ο υφυπουργός διατύπωνε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ημέρες το σχέδιο θα εγκριθεί από την DG Comp και ως τις 20 Οκτωβρίου θα γίνει νόμος, απέφυγε να απαντήσει στο σύνολο σχεδόν των ερωτήσεων των τραπεζιτών.
Ενώπιον του κινδύνου να εγκριθεί από την DG Comp ένα σχέδιο κρατικής εγγυοδοσίας, για το οποίο εκ των υστέρων ο μεν επόπτης ενδέχεται να εγείρει θέματα, οι δε τράπεζες να το κρίνουν δύσχρηστο, εξετάζονται, όπως ακούμε, διορθωτικές παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Η λύση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η διεύρυνση της ομάδας που χειρίζεται το σχέδιο «Hercules», ώστε να επέλθει η αναγκαία αλλαγή πλεύσης, χωρίς να χαθεί, εκ νέου, πολύτιμος χρόνος.
Βλέπετε ένας από τους στόχους του σχεδίου «Ηρακλής» είναι να βοηθήσει τις τράπεζες να ανακοινώσουν και να υλοποιήσουν σχέδια ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, διευκολύνοντας τη θέση τους ενόψει του stress test. Επομένως, η λειτουργικότητα αποτελεί εξίσου σημαντικό ζήτημα με τη διαθεσιμότητα των κρατικών εγγυήσεων.
Και αυτό προφανώς στην πορεία ξεχάστηκε…