ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: Την έκπληξή τους εξέφρασαν Έλληνες ευρωβουλευτές (στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης που διοργάνωσε η «Ελληνική Παραγωγή») -και μάλιστα υπερκομματικά- σχετικά με τις εξελίξεις στο έργο της υπόγειας διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης.
Όλοι συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα από τα πλέον χρήσιμα και ανταποδοτικά για την ελληνική οικονομία έργα (κάνει απόσβεση σε μόλις τρία περίπου χρόνια), το οποίο όμως έχει μπλοκάρει λόγω μιας σειράς «περίεργων χειρισμών».
Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ απόρησε για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην υπόθεση και αναφέρθηκε σε εμμονή να συμμετάσχουν εταιρείες χωρίς κεφάλαια (αναφέρθηκε επίσης σε «λομπίστες»). Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ελληνική συμμετοχή στην υλοποίηση του έργου και αναρωτήθηκε γιατί οι προδιαγραφές του έγιναν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε εγχώρια παραγωγική εταιρεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή, η οποία δήλωσε πως προσπαθεί να βρει το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη (η Ελλάδα ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει το έργο. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι όροι των διαγωνισμών σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι σαφείς, έτσι ώστε να μην οδηγούμαστε ούτε σε αφελληνισμό των επενδύσεων, αλλά ούτε και εγχώριες επιχειρήσεις-ολιγάρχες.
ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: Η WWF Ελλάς, ως γνωστόν, έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις κατά των ερευνών κι εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου στις χερσαίες και τις θαλάσσιες περιοχές, όπου το ελληνικό δημόσιο έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα σε ελληνικές και ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.
Χθες γνωστοποίησε άλλη μία μορφή διαμαρτυρίας. Συγκέντρωσε 100 υπογραφές περιβαλλοντικών κι επιστημονικών φορέων καθώς και επιστημόνων σε ένα κείμενο-έκκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ζητούν, λοιπόν, να ακυρώσει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης για την πραγματοποίηση εργασιών έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την άμεση προστασία της Ελληνικής Τάφρου. Σημειώνουν η WWF Ελλάς και οι άλλοι 99 υπογράφοντες του κειμένου πως η Ελληνική Τάφρος αποτελεί οικότοπο παγκόσμιας οικολογικής σημασίας για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Αρμόδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν φυσικά το δικαίωμα της διαμαρτυρίας των οικολογικών κι επιστημονικών φορέων, ωστόσο, όπως παρατηρούν, ανάμεσα στους 100 συμπεριλαμβάνεται και το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών Turkish Marine Research Foundation, TUDAV.
Κι όπως σχολιάζουν, «θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και τις αντιδράσεις του TUDAV στις τουρκικές έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων όπως και στις αντίστοιχες παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ…».