Πολλά είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, αν πρόκειται να δούμε το ΧΑ να αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές.
Το συμπέρασμα προκύπτει αν πιστέψουμε την ISS, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές και παράλληλα αξιολογεί την εταιρική διακυβέρνηση.
Η εταιρεία έχει κατασκευάσει μια κλίμακα στην οποία το «άριστα» είναι το «1», ενώ οι επιχειρήσεις με το υψηλότερο ρίσκο βαθμολογούνται με «10». Η ανάλυση γίνεται στη βάση δημοσιευμένων στοιχείων και συγκεκριμένα με τέσσερα κριτήρια: δομή του ΔΣ (ανεξαρτησία), πολιτική αποδοχών, δικαιώματα μετόχων και audit (έλεγχος).
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κάλυψη αφορά τα μέλη του FTSE25. Τα συμπεράσματα έχουν τη σημασία τους, καθώς οι τράπεζες κατατάσσονται μεταξύ 6-8 και αυτό παρά τις σαρωτικές αλλαγές που επέβαλαν οι δανειστές, στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής.
Προβληματισμό προκαλεί και η εικόνα σε εμπόριο-βιομηχανία. Ετσι, το retail βρίσκεται στην τελευταία γραμμή της κλίμακας, ενώ και ο ενεργειακός κλάδος λαμβάνει «9άρια» και «10άρια». Οριακά καλύτερη η εικόνα στη βιομηχανία (8άρι) και στο ναδίρ οι κατασκευές με στρογγυλό «10».
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι δεν λείπουν οι εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η Coca Cola με «4» ξεχωρίζει από τον κλάδο. Η Ελλάκτωρ, που βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, έχει διαφοροποιηθεί και βαθμολογείται ήδη με «6».
Η πρώτη θέση, πάντως, ανήκει στη Μυτιληναίος (βαθμός 3), γεγονός που αποδίδεται στο ότι διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεξάρτητων μελών στο ΔΣ, ενώ ανεξάρτητα είναι τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και της Επιτροπής Αμοιβών και ανάδειξης υποψηφιοτήτων. Εσχάτως δε, όπως πληροφορήθηκε η στήλη, υιοθέτησε τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα πρότυπα επιχειρηματικότητας και βέλτιστων πρακτικών.