ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Άριστη η ρευστότητα του ομίλου Καράτζη, υψηλή η κερδοφορία του και για τον λόγο αυτό «εύκολα» πήρε δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με κάποιες επιδοτήσεις θα χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Nana Beach στην Κρήτη (ένα μεγάλο τμήμα της έχει ήδη υλοποιηθεί) και την ολοκλήρωση τριών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 15 MW.
Ωστόσο πώς θα χρηματοδοτηθεί το project (έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις αδείας) φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 100 MW στην κεντρική Ελλάδα, που θα απαιτήσει γύρω στα 55 εκατ. ευρώ; Και κυρίως, πώς θα χρηματοδοτηθεί η σχεδιαζόμενη επένδυση (έχει υποβληθεί αίτηση έκδοσης αδείας) θερμοηλεκτρικού σταθμού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, εκτιμώμενου ύψους 370 εκατ. ευρώ;
Όσο και αν ακούγεται σχετικά με το τελευταίο project ότι θα επιχειρηθεί να προσελκυσθούν επενδυτές-συνεταίροι, το ποσό είναι πολύ μεγάλο και αν τελικά η υπόθεση προχωρήσει στο ορατό μέλλον, ο εισηγμένος όμιλος θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια.
Έτσι τουλάχιστον εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες.
NΙΚΑΣ: Χαμένο στον βωμό της αέναης αναδιάρθρωσης πήγε και το 2018 για την αλλαντοβιομηχανία Νίκας. Ο όμιλος επιβαρύνθηκε από έκτακτα κόστη αναδιοργάνωσης δικτύου πωλήσεων και διανομής, πρόσθετες προβλέψεις και διαγραφή δανειακής απαίτησης έναντι τρίτου.
Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει τη χρήση με ζημίες προ φόρων, ενώ αν συνυπολογισθούν τα έκτακτα έξοδα αναδιοργάνωσης (1,14 εκατ. ευρώ) και η πρόσθετη πρόβλεψη (0,81 εκατ. ευρώ), ζημίες εμφανίζει και σε επίπεδο EBITDA. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου σε 1,13 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 2,9 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.
Δυσκολότερο project από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί το «γύρισμα» της ιστορικής βιομηχανίας…