ΣΕΒ. Σε μια κίνηση-ματ, η διοίκηση του ΣΕΒ ανακοίνωσε χθες πως συμφώνησε να συνεργαστεί στενά με σειρά περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων, με τους τελευταίους να καταλαμβάνουν, μάλιστα, θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ισχυρότερου κοινωνικού εταίρου.
Η πρωτοβουλία φαίνεται πως είχε ως στόχο τον πρόεδρο του πρώην Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που πλέον λειτουργεί ως Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Θανάση Σαββάκη. Ο δραστήριος κ. Σαββάκης πέτυχε προ μηνών να αναγνωριστεί ο ΣΒΕ ως κοινωνικός εταίρος, με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθούν όσοι θεωρούν πως έχουμε ήδη αρκετούς φορείς με τη συγκεκριμένη ιδιότητα στοn χώρο των επιχειρήσεων.
Η... πίεση από πλευράς Σαββάκη φαίνεται, πάντως, να οδήγησε στην κινητοποίηση του ΣΕΒ, η διοίκηση του οποίου ανακοίνωσε χθες πως «με βάση καταστατικές αλλαγές που θα προταθούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση, δημιουργούνται 5 νέες, μη αιρετές θέσεις στο ΔΣ του ΣΕΒ για τα μέλη των βιομηχανικών συνδέσμων της περιφέρειας, ενώ αντίστοιχα εκπρόσωπος του ΣΕΒ θα συμμετάσχει στα ΔΣ των συνδέσμων».
Τα μνημόνια συνεργασίας υπέγραψε η διοίκηση του ΣΕΒ με τους Βιομηχανικούς Συνδέσμους Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).
Ετσι, ο ΣΒΕ μένει με τους βιομηχάνους που είναι μέλη του ΣΒΒΕ. Πάντως, ο κ. Σαββάκης έχει και υποστηρικτές που θεωρούν πως ο ΣΕΒ είχε αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα των επιχειρήσεων της περιφέρειας.
Στον ΣΕΒ επικαλούνταν από την πρώτη στιγμή την ευρύτατη γκάμα μελών, πολλά από τα οποία έχουν έδρα εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.
ΔΙΚΤΥΟ 5G. Την κατασκευή ενιαιού δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), πανελλαδικής εμβέλειας, που θα είναι ανοικτό για χρήση τόσο στους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και σε νέους «παίκτες», προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Νικήτας Αλεξανδρίδης.
Με εκτενές άρθρο του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», ο κ. Αλεξανδρίδης υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει και αυτή την ευκαιρία, με δεδομένα τα προβλήματα με την αδειοδότηση κεραιών κ.λπ. και να προχωρήσει στην ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου 5G μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Επισημαίνει πως η χώρα μας δεν πρόκειται να καλύψει τον κοινοτικό στόχο για λειτουργία δικτύου 5G σε μία τουλάχιστον μεγάλη πόλη μέχρι το τέλος του 2020, καθώς βρίσκεται πολύ πίσω και σε δοκιμές και στο θεσμικό πλαίσιο.