Τον αριθμό των δανείων που τελικά θα μπορούν να υπαχθούν στο νέο σχήμα που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη τσεκάρουν τις τελευταίες ώρες οι τράπεζες, με βάση τις παραδοχές που έχουν μπει στο τραπέζι. Στόχος να βγει ο μαγικός αριθμός των δανείων που θα καλύπτει η ομπρέλα και αυτός να είναι πολιτικά ανεκτός από την κυβέρνηση, αλλά και οικονομικά βιώσιμος για τις τράπεζες.
Πηγές με γνώση των όσων έχουν συζητηθεί, σπεύδουν να δώσουν ορισμένες κρίσιμες διευκρινίσεις:
* Κατ’ αρχάς ξεκαθαρίζουν ότι θα ληφθούν υπόψη όλα τα δάνεια τα οποία έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, ανεξάρτητα εάν αυτά αφορούν στεγαστικό ή επισκευαστικό, αλλά και το εάν έχουν ληφθεί από περισσότερες εκ των μία τράπεζες.
* Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι 200.000 ευρώ (ή 250.000 ευρώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο) και το σύνολο των οφειλών που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ (ή 150.000 ευρώ πάλι στο αισιόδοξο σενάριο).
Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ακολουθεί όσους καλύπτουν τα παραπάνω όρια θα προσφέρεται χαμηλό επιτόκιο, μεγάλη διάρκεια δανείου, αναδιάρθρωση (αλλά όχι υποχρεωτικό κούρεμα), που θα σχετίζεται με την αναλογία δανείου/αξίας ακινήτων. Στα χαμηλά εισοδήματα, το Δημόσιο θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης.
* Αν ο δανειολήπτης αρνηθεί τη ρύθμιση, όπως αυτή προκύψει από την πλατφόρμα που θα κρίνει αντικειμενικά τα δεδομένα, η υπόθεση πηγαίνει άμεσα στη δικαιοσύνη.
Το κρίσιμο ερώτημα σε όλα τα παραπάνω είναι πόσα δάνεια θα καλύψει το νέο σχήμα προστασίας. Υπολογίζεται, όπως έγραψε το Euro2day.gr, σε περίπου 200.000.
Όπως μαθαίνει η στήλη, κυβερνητικοί παράγοντες πίεσαν τις τράπεζες για έναν αριθμό «με σημασία», που θα φτάνει έως και τις 250.000, με τις τελευταίες να ανθίστανται. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ειπώθηκε πως η κυβέρνηση θα δεχθεί την πρόταση των τραπεζών, αν αποδειχθεί ότι αφορά πολλούς δανειολήπτες, δηλαδή 250.000, και οι τράπεζες αρνήθηκαν. Οι τελευταίες πρότειναν 100.000 και η κυβέρνηση είπε «όχι».
Αυτός είναι και ο λόγος που εξελίσσεται το «σκανάρισμα» των υποθέσεων. Η «ετυμηγορία» θα γίνει γνωστή το πολύ έως αύριο.
Σε ό,τι αφορά δε το μεγάλο ερώτημα, δηλαδή ποιες θα είναι οι συνέπειες σε ό,τι σχετίζεται με τις προβλέψεις που θα κληθούν να πάρουν οι τράπεζες, η στήλη μαθαίνει ότι προσώρας απάντηση δεν υπάρχει.
Οι πλέον αισιόδοξοι, πάντως, δεν αποκλείουν θετική ανατροπή, αν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες αρχίσουν να πληρώνουν, με κίνητρο την κρατική επιδότηση.
Ιδωμεν…