Με νέα παράταση της εφαρμογής του «τέλους ταφής» απορριμμάτων έλυσαν, τρόπος του λέγειν, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τις τεράστιες καθυστερήσεις στην προώθηση των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας των σκουπιδιών από δήμους και περιφέρειες. Με την κατασκευή των μονάδων, η Ελλάδα θα σταματούσε να πλήρωνε υψηλά πρόστιμα στην Ε.Ε., επειδή λειτουργεί ακόμα δεκάδες χωματερές, νόμιμες και παράνομες.
Επειδή, όμως, σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει με τους περισσότερους διαγωνισμούς, άρχισαν τα... τερτίπια. Μέσα στις γιορτές, το «τέλος ταφής» με το οποίο θα επιβαρύνονταν οι δήμοι από αρχές του 2019 (60 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που θα πήγαινε σε χωματερή), βαπτίστηκε «περιβαλλοντική εισφορά». Η εφαρμογή της τελευταίας, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, θα αρχίσει από 1η Ιουλίου 2019 με επιβάρυνση 10 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που πάει σε χωματερή.
Από 1η Ιανουαρίου 2021 η «περιβαλλοντική εισφορά» θα αρχίσει να αυξάνεται κατά 5 ευρώ/τόνο σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσει τα 35 ευρώ.
Ωστόσο οι καθυστερήσεις είναι τόσο μεγάλες για την έναρξη κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας (με εξαίρεση όσες προχώρησαν με ΣΔΙΤ), που θεωρείται σίγουρη η παράταση της εφαρμογής και της «περιβαλλοντικής εισφοράς». Πάντως παρέχονται στους δήμους και πρόσθετα κίνητρα, ώστε να επιταχύνουν τους διαγωνισμούς καθώς αν έχουν αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η εισφορά θα μειώνεται κατά 35%, ενώ αν έχουν υπογράψει και τη σύμβαση κατασκευής της, θα μειώνεται κατά 70%.
Το δυστύχημα είναι πως ελάχιστοι δήμοι βρίσκονται κοντά στην υπογραφή σύμβασης. Φανταστείτε πως οι συναρμόδιοι υπουργοί είχαν ανακοινώσει προ διετίας σχέδιο ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ώστε να σταματήσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα στην Ε.Ε. για τις χωματερές, το οποίο παραμένει στα χαρτιά.