Μπορεί η έως πρότινος ηγετική ομάδα της Folli Follie να αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, μπορεί το Υπερταμείο ως μέτοχος του 0,96% να έχει ήδη στραφεί εναντίον τους με αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα, ωστόσο από την πλευρά των λοιπών θεσμικών επενδυτών που ζημιώθηκαν χοντρά από το σκάνδαλο, έως στιγμής, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!
Συνεργάτες της στήλης, έχοντας πληροφορηθεί ότι κάποιοι Έλληνες θεσμικοί κλήθηκαν να καταθέσουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ήρθαν σε επαφή τόσο με το συνδικαλιστικό τους όργανο όσο και με συγκεκριμένες εταιρίες που είχαν σημαντικές θέσεις στην FFG, προκειμένου να μάθουν σε τι νομικές ενέργειες έχουν προχωρήσει.
Εντούτοις, πέρα από κάποιες γενικότητες, μεταξύ των οποίων και η διαπίστωση ότι οι ΑΕΔΑΚ δεν μπορούν να κινηθούν με ομαδική διεκδίκηση (class action lawsuit) ή του τύπου «η υπόθεση είναι σύνθετη», ουδέν προέκυψε. Εν μέρει και με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε κατηγορητήριο.
Τώρα βεβαίως υπάρχει και το κατηγορητήριο, για απάτη και ξέπλυμα, ενώ συντόμως προβλέπεται να ακολουθήσουν νέες κατηγορίες, για χειραγώγηση και πλαστογραφία.
Οπότε αναμένουμε, έστω και τώρα, τις κινήσεις των θεσμικών που έχασαν χρήματα των πελατών τους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Καθότι, πέρα από την ουσία της διεκδίκησης αποζημίωσης, ακόμη και μέσω προσωπικής περιουσίας των εμπλεκομένων, υπάρχει και ο «τύπος» στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Εάν ακόμη και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που συνέβη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, από καταβολής του, δεν κινηθούν νομικά οι θεσμικοί, προκειμένου να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των πελατών τους, τότε τι μήνυμα στέλνουν σε όσους τους εμπιστεύονται τα χρήματά τους;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η «σιωπή» δεν θα φέρει πιο γρήγορα τη λήθη.
Μάλλον το αντίθετο.