Μεγάλη η γκρίνια των επενδυτών για τα discount τόσο των ΑΕΕΧ όσο και των ΑΕΕΑΠ.
Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο μειονέκτημα έχει κάνει αισθητή την παρουσία του εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο μπορεί να μην έχει και τόσο μεγάλη σημασία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Ας πάρουμε λοιπόν «χαρτί και μολύβι» εξετάζοντας το παράδειγμα της Alpha Trust Ανδρομέδα.
Γεγονός είναι ότι στις 30/11/2018 η μετοχή διαπραγματευόταν με discount (έκπτωση) έναντι της εσωτερικής της αξίας 22,9%.
Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να συγκρίνουμε τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου της εταιρείας σε βάθος χρόνου έναντι των αντίστοιχων αποδόσεων του Γενικού Δείκτη.
Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο του 2011 έως το τέλος του φετινού Νοέμβρη, η εσωτερική αξία της ΑΝΔΡΟ ανέβηκε κατά 84,19%, ενώ ο Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης υποχώρησε κατά 3,68%. Άρα, παρά το discount, αποδείχτηκε πολύ πιο συμφέρουσα η επιλογή της συγκεκριμένης μετοχής από ένα χαρτοφυλάκιο που προσομοίαζε στον Γενικό Δείκτη.
Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και αν επιμηκύνουμε περαιτέρω την περίοδο σύγκρισης. Έτσι, από τον Ιούλιο του 2000 έως τον φετινό Νοέμβριο, η εσωτερική αξία της ΑΝΔΡΟ σημείωσε άνοδο 42%, όταν ο Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης έχασε το 72,26% της αξίας του…
Ανάλογα συμπεράσματα θα μπορούσαν να προκύψουν και για τις ΑΕΕΑΠ. Διότι μεγάλη σημασία για την απόδοση του επενδυτή, πέρα από το όποιο discount, παίζει και η σύνθεση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων κάθε εταιρείας και το κατά πόσο αυτό υπεραποδίδει ή υποαποδίδει έναντι του μέσου όρου.