Οταν πριν από λίγους μήνες το Euro2day.gr απευθύνθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με μια σειρά ερωτήσεων για την εκκλησιαστική περιουσία, έλαβε εντός λίγων ημερών ένα βιβλίο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με τίτλο «Η απάντηση της Εκκλησίας στα μυθεύματα του αντικληρικαλιστικού λαϊκισμού», που είχε κυκλοφορήσει το 2016.
Στο βιβλίο, ο Μακαριώτατος εξηγεί με μεγάλη λεπτομέρεια πώς ακριβώς καθιερώθηκε η μισθοδοσία του κλήρου από το Δημόσιο. Στις τελευταίες, όμως, σελίδες αναφέρει, επίσης λεπτομερώς, την υπόθεση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Παρουσιάζει, μάλιστα, κατάλογο 68 έργων «που στολίζουν ακόμη την πόλη των Αθηνών και εξυπηρετούν τον λαό μας, που κτίστηκαν σε οικόπεδα και εκτάσεις της Ιεράς Μονής Πετράκη».
Στον ίδιο φάκελο με το βιβλίο του κ.κ. Ιερώνυμου μάς έστειλαν και ένα μικρό βιβλιαράκι του θεολόγου / νομικού Ευάγγελου Λέκκου («Η αλήθεια για την περιουσία, τη φορολόγηση της Εκκλησίας και τη μισθοδοσία των κληρικών της»), στο οποίο αναφερόταν κάτι ενδιαφέρον. Οταν λέμε εκκλησιαστική περιουσία εννοούμε το σύνολο της περιουσίας 96 Μητροπόλεων της Ελλλάδος, πέντε ή έξι εκατοντάδων Μοναστηριών, 9.024 ενοριακών ναών, αρκετών Προσκηνυμάτων και των κεντρικών οργανισμών της Εκκλησίας.
Πόση ακριβώς είναι η συγκεκριμένη περιουσία; Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια, για να λέμε του στραβού το δίκιο.
Βέβαια, άπαντες επικεντρώνονται στην ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, η οποία, όμως, και πάλι δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένη, ένα μεγάλο τμήμα είναι αμφισβητούμενο (τόσο η Εκκλησία, όσο και ιδιώτες ή και το δημόσιο διεκδικούν ακίνητα κ.τ.λ.).
Μήπως πρέπει να καταγραφεί πρώτα λεπτομερώς, σε ενιαία βάση δεδομένων, αυτή η ακίνητη περιουσία και μετά να αρχίσουμε τη συζήτηση;