Αρκετοί αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να γίνει στοιχειώδης έλεγχος στις 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο, προκειμένου να αποφευχθεί ο θόρυβος των τελευταίων ημερών για τη μεταφορά αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Οσοι παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως ο οργανισμός του κτηματολογίου θα μπορούσε πράγματι να κάνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα.
Όπως εξηγούν, μπορεί να μη γράφεται στο κτηματολόγιο η χρήση, αλλά αναφέρεται το ποιος το δηλώνει, για παράδειγμα το υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ. Ετσι μπορεί κάποιος να έχει μια πρώτη εικόνα για τον χαρακτήρα του ακινήτου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για εφαρμογή (με χειροκίνητο τρόπο δυστυχώς) του κωδικού πάνω στους ορθοφωτοχάρτες.
Ετσι θα αποφεύγονταν η μεταφορά στο υπερταμείο ολόκληρης λίμνης (προσοχή! Όχι της παραλίμνιας έκτασης, αλλά της λίμνης!) όπως συνέβη.
Όμως ούτε ήταν νομικά σαφές ποιος κρατικός φορέας θα κάνει αυτό το ξεκαθάρισμα, ούτε είναι εύκολο, με δεδομένο το σημερινό χαοτικό καθεστώς. Ούτε και υπήρξε κάποιος επισπεύδων αφού θα χαρακτηριζόταν ως «συνεργαζόμενος με τους δανειστές». Και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα μπορούσε να ζητήσει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα από τη διοίκηση του οργανισμού κτηματολογίου, δεν το έπραξε. Κάποιοι λένε πως η γραμμή της κυβέρνησης ήταν «ας τα μεταφέρουμε τώρα ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση και τα ξαναπαίρνουμε πίσω αργότερα!».
Βέβαια, για να πάνε τα ακίνητα στο υπερταμείο ή να επιστρέψουν κάποια εξ αυτών, πρέπει να εργάζονται και τα υποθηκοφυλακεία, που βρίσκονται σε αποχή διαρκείας…
Αντε να μεταγράψεις 10.000 ακίνητα σε τέτοιο κλίμα!