Τρίτη κατά σειρά περίπτωση ξένου ασφαλιστικού ομίλου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω ΕΠΥ (εταιρείας Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών) και οδηγείται σε διακοπή εργασιών: Enterpsise το 2016, Elite πέρυσι (αμφότερες με έδρα το Γιβραλτάρ) και η δανέζικη Alpha Insurance φέτος.
Η EIOPA (ευρωπαϊκή εποπτική αρχή) έχει ήδη λάβει το μήνυμα, ωστόσο μέχρι να δράσει αποτελεσματικά, καθίσταται επιτακτική και επείγουσα η ένταξη όλων των υπόλοιπων ΕΠΥ στο καθεστώς του φιλικού διακανονισμού, προκειμένου οι Έλληνες οδηγοί να αποφεύγουν πιθανές ταλαιπωρίες.
Για παράδειγμα πάνω από δέκα χιλιάδες δικαιούχοι αποζημίωσης από την Enterprise περιμένουν «μέχρι νεωτέρας» να δουν το χρώμα του χρήματος από… το 2016.
ΥΓ: Προφανώς υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις ΕΠΥ. Να μη γενικεύουμε…
ΔΕΗ: Τελικά έπρεπε να παρέμβει η ΡΑΕ για να βγει η ΔEΗ μόλις χθες με ανακοίνωσή της να ενημερώσει τους χιλιάδες πελάτες της για το πρόβλημα και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν με την παρακράτηση των εξοφληθέντων ποσών των λογαριασμών ρεύματος από τα ΕΛΤΑ. Καταναλωτές που άγονται και φέρονται από τα γκισέ της μιας στα γκισέ της άλλης, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι μπαταχτσήδες.
Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και περίπου ενάμιση με δύο μήνες, καταναλωτές που επέλεξαν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους μέσω των ΕΛΤΑ διαπίστωσαν όταν έλαβαν τους νέους λογαριασμούς να έχουν χαρακτηριστεί ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και να χάνουν και το ποσοστό της έκπτωσης συνέπειας 15%.
Η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού δεν εμφανιζόταν για το σχετικό θέμα, αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες, το πρόβλημα κατόπιν σχετικών καταγγελιών ήταν γνωστό από τον περασμένο Μάρτιο.
Κι αν, όντως, ισχύει αυτό, ανοίγει κι άλλο ένα σοβαρό θέμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Αυτό της στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Τα ΕΛΤΑ ως γνωστόν δραστηριοποιούνται επίσης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Και συμμετείχαν στην τελευταία δημοπρασία των ΝΟΜΕ της 18ης Απριλίου. Με πιο απλά λόγια, με τα χρήματα που παρακράτησαν από τους λογαριασμούς και με τη σιωπηρή ανοχή της ΔEΗ αγόρασαν ποσότητες ισχύος για να πουλήσουν στη συνέχεια ρεύμα.
Κι όπως εύστοχα παρατηρούν οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, η μία κρατική ΔΕΚΟ επιδότησε την άλλη. Αν αυτό δεν λέγεται νόθευση του ανταγωνισμού, πώς λέγεται; σημειώνουν πάντα στελέχη της αγοράς.