ΘΡΙΑΣΙΟ. Κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Αττικής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε βιαστεί να ανακοινώσει πως η σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο θα υπογραφεί στις 8 Ιανουαρίου.
Πέρασε ενάμισης μήνας χωρίς να υπάρξουν νεότερα για μια σύμβαση «σίριαλ», που σέρνεται εδώ και σχεδόν 18 μήνες. Στον διαγωνισμό είχε κατατεθεί μόνο μία προσφορά από την κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ - Goldair, η οποία και έγινε δεκτή. Από τότε, η υπόθεση κόλλησε σε διάφορα σημεία, με τελευταίο το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η γνώμη του τελευταίου αναμενόταν αυτές τις ημέρες, με πηγές του υπουργείου Υποδομών να υποστηρίζουν πως η σύμβαση θα υπογραφόταν ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα. Πέρασε, όμως, χωρίς να υπογραφεί!
Σημειώστε πως πρόκειται για επένδυση 159 εκατ. ευρώ, η πρώτη φάση της οποίας φτάνει τα 90,5 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς, βασικού μετόχου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για το θέμα της πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, αναμένεται να περιγράψει τις επόμενες μέρες ο Γιώργος Σταθάκης.
Ο υπουργός θα είναι ο κεντρικός εισηγητής στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη, στο οποίο θα παραστεί κι επίσης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται να γνωστοποιήσει βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την απόσχιση των μονάδων της ΔΕH που θα πωληθούν και κυρίως για τις δικλίδες ασφαλείας που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του όσον αφορά τις θέσεις εργασίας σε αυτές και συγκεκριμένα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
«Επικίνδυνη αποστολή» για τον υπουργό, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΕΝΟΠ και εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Σταθάκης, να θυμίσουμε, δεν είχε διστάσει να ανακοινώσει ο ίδιος τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας πέρυσι τον Μάιο στην Κοζάνη και να συνομιλήσει για πολλές ώρες με εργαζόμενους και τοπικούς παράγοντες της Δυτικής Μακεδονίας.