Ο «Χαμαιλέων» της Τρίτης συσχέτισε το ράλι της μετοχής του Περσέα με την επικείμενη δημόσια πρόταση στην εισηγμένη, στην περίπτωση που τελικά κάποιος αποκτήσει την πλειοψηφία των Ιχθυοτροφείων Σελόντα στον διεξαγόμενο διαγωνισμό (τα Ιχθυοτροφεία Σελοντα κατέχουν το 41,38% του Περσέα).
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το νέο «πέταγμα» του τίτλου στο ταμπλό, που έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του να ξεπεράσει το ένα ευρώ και να οδηγήσει σε μια απόδοση +150% από την αρχή του μήνα.
Άρα, λοιπόν, ο μελλοντικός αγοραστής της Σελοντα θα πρέπει τώρα να υπολογίζει πώς θα προσφέρει ένα σαφώς «αλμυρότερο» τίμημα σε σχέση με αυτό που πιθανόν προέβλεπε κατά το παρελθόν, για το 58,62% του Περσέα, το οποίο δεν κατέχει η Σελοντα αλλά ο Όμιλος Κυριακού, ο κ. Γ. Αντύπας και το ευρύ επενδυτικό κοινό.
«Μπλέξιμο» ωστόσο που σχετίζεται με το ζήτημα της δημόσιας πρότασης (σχετικά με το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει στους μετόχους μειοψηφίας) πιθανόν να προκύψει και για εκείνον που θα εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο του Νηρέα από τις τράπεζες.
Και αυτό γιατί ο νέος νόμος περί δημοσίων προτάσεων προβλέπει πως σε περίπτωση που το προσφερόμενο τίμημα είναι χαμηλότερο από το 80% των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας (μέσος όρος τελευταίας διετίας σε ενοποιημένη βάση), τότε εμπλέκεται και «ανεξάρτητος οίκος», ο οποίος θα προχωρήσει σε αποτίμηση της «εύλογης αξίας» του Νηρέα.
Με δεδομένο ότι τα μέσα ίδια κεφάλαια του Νηρέα θα κυμανθούν μεταξύ 120 και 130 εκατ. ευρώ (121,2 εκατ. στις 31/12/2015, 132,1 εκατ. στις 31/12/2016 και 129,5 εκατ. στις 30/6/2017), τότε οποιοδήποτε προσφερόμενο τίμημα του αγοραστή κάτω των 96-100 εκατ. ευρώ θα προκαλέσει την παρέμβαση και το έργο του ανεξάρτητου εκτιμητή.
Οπότε, η τιμή που θα προσφερθεί στη μειοψηφία θα είναι η υψηλότερη μεταξύ της αποτίμησης του εκτιμητή, της προσφοράς του αγοραστή προς τις τράπεζες και του μέσου σταθμικού όρου του τελευταίου εξαμήνου στο ταμπλό.
Να σημειωθεί ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής (0,321 ευρώ), η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του Νηρέα υπολογίζεται στα 94,3 εκατ. ευρώ.
ΥΓ: Όσοι ποντάρουν χρηματιστηριακά στις δύο αυτές μετοχές με κριτήριο τις επικείμενες δημόσιες προτάσεις, αναλαμβάνουν και τα ρίσκα τους. Πρώτον, το ενδεχόμενο οι πωλήσεις των Νηρέα και Σελοντα να μην προχωρήσουν. Και δεύτερον, το κατά πόσο θα ευοδωθούν οι επινοήσεις «τεχνασμάτων» που γίνονται από ορισμένους, με στόχο την αποφυγή δημοσίων προτάσεων.
Σε κάθε περίπτωση… οψόμεθα.