Οι «παλιοί» επενδυτές θα θυμούνται από την προηγούμενη δεκαετία την -πολλά υποσχόμενη τότε- έκταση που κατείχε η εισηγμένη εταιρεία Ικτίνος στην Κρήτη και την επίδραση που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει στην τιμή της μετοχής της.
Επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο τουριστικό project!
Απέμεναν ωστόσο οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, που έχουν μπλοκάρει δεκάδες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και ο επενδυτής που θα έβαζε -ή έστω θα εξασφάλιζε- τα απαραίτητα κεφάλαια και την απαιτούμενη τεχνογνωσία.
Και ενώ ο επενδυτής αυτός φάνηκε πως βρέθηκε όταν η Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη αγόρασε από την Ικτίνoς το 79,8% της εταιρείας που κατείχε τη συγκεκριμένη έκταση, η συνέχεια δεν ήταν καθόλου ευχάριστη.
Και αυτό γιατί ενώ από τη μια πλευρά η Ικτίνoς ανταποκρινόταν σταδιακά στις απαιτήσεις της μεταξύ τους σύμβασης για κάποιες αγορές γης και λήψη αδειοδοτήσεων, από την άλλη πλευρά όλα έδειχναν ότι η αξιοποίηση της επένδυσης δεν μπορούσε να προχωρήσει.
Αρχικά, λόγω του πολύ αυξημένου κινδύνου της χώρας (country risk) και της απροθυμίας επενδυτών και τραπεζών να τοποθετηθούν σε μια Ελλάδα που κινδύνευε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Και στη συνέχεια -όταν η κατάσταση στην ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε- λόγω των οικονομικών προβλημάτων που στο μεταξύ αντιμετώπισε η Dolphin Capital.
Έτσι, η εξαγορά του υπόλοιπου 79,65% του ποσοστού που κατείχε η Dolphin Capital από την Ικτίνος (ανακοινώθηκε την Παρασκευή και θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και δανεισμό) «ξεπαγώνει» ουσιαστικά για την εισηγμένη ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο και της δίνει τη δυνατότητα για αξιοποίησή του.
Αφού άλλωστε οι απαιτούμενες άδειες έχουν ήδη ληφθεί και η τουριστική κίνηση στην Κρήτη γράφει νέα υψηλά από έτος σε έτος.